EN facebook

Politikatörténeti Intézet: A művészet múltja, avagy a múlt művészete

Podcastajánló

2022-11-21 17:00

A Politikatörténeti Intézet Művészet? A rendszerváltás emlékezete – emlékezet és rendszerváltás a művészetben című podcastja az emlékezet kérdéseit járja körül az Enyészpontok 4.0 és a Határeset című kiállítások alkotásainak segítségével az EU-United We Stand! európai uniós projekt részeként. A beszélgetés feleleveníti a 20. század történéseit: a rendszerváltás pillanatai mellett megjelenik a II. világháború utáni időszak antiszemitizmusa, a zsidó identitás problémái és a Kelet-Közép-Európában elhelyezkedő régiók határmeghúzásának nehéz időszaka is. 

 

 

 

A podcast a képre kattintva meghallgatható!

 

A két megidézett kiállításról

 

Lassabb hajnalt! Enyészpontok 4.0 – kortárs reflexiók a rendszerváltáskori antiszemitizmusra és zsidó identitásra című kiállítás a Trafó Galériában volt látható 2021-ben. Ez része volt a 2015-ben indított Enyészpontok projektsorozatnak, amely középpontjában a 20. század különböző korszakaiban megjelenő antiszemitizmus és a zsidó identitás kérdése áll. 

 

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Határeset című tárlatát idén tekinthették meg az érdeklődők. Ez a tárlat Közép-Európa fogalmával foglalkozik, erre reflektáló művekkel találkozhattak a látogatók.

 

EU-united We Stand

 

Az EU-united We Stand egy olyan nemzetközi projekt, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lehetséges a sikeres európai integráció, bevonva az uniós polgárokat a nemzedékek közötti párbeszédbe és transznacionális beszélgetésekbe. Ezeken keresztül jobban megérthetjük a meglévő narratívákat és közös tapasztalatokat is. 

 

 

EU-United we stand

 

 

 

A podcastban Turai Hedvig művészettörténész, Don Tamás, a debreceni MODEM munkatársa és Egry Gábor történész beszélget a múlt értelmezésének művészeteken és történelemtudományon keresztül megnyíló értelmezési kereteiről, különböző nézőpontokról. Beszélgetnek arról, hogy a művészet révén miként kerülhetünk közelebb a rendszerváltáshoz és a történelmi emlékezethez. A kiállításokban megjelenő műalkotások célja az, hogy a múlthoz való viszonyt művészi formában mutassák meg és ezzel is elgondolkodtassák mindazokat, akik a múltat szeretnék megérteni.

 

A beszélgetés közelebb hozza a rendszerváltás, a múlt, a hovatartozás momentumait mindazok számára is, akik nem élték meg azt az időszakot, vagy koruknál fogva nincs határozott emlékük a korszakról. Ezzel az eszmecserével a művek megalkotásának folyamatát is megismerhetik a hallgatók, megérthetik, milyen koncepció húzódik a kiállított művek kiválasztása mögött.

 

 


 

 Fotó: Nagy Csilla Pulóver című munkája az Enyészpontok című kiállításon

 

 

 

Mivel több a művészeti emlékezet a történetinél? Mit árul el a társadalom gondolkodásáról? Miért lenne hasznos, ha a történészek is szembesülnének a művészet emlékezeti potenciáljával?  Ezek és hasonló kérdések kerülnek előtérbe a beszélgetés során.


Az adás eredetileg a Klubrádió Szabad a pálya! című műsorában hangzott el 2022. április 29-én.


Borítókép forrása: Lassabb hajnalt!

gyűjtemény, kortárs, #muzeumozzaszobadbol, műhely, művészettörténet, virtuális
2020-12-29 18:00
emlékezet, fénykép, kiállítás
2019-12-17 08:00
gyűjtemény, művészettörténet, restitúció, tárgy
2020-05-23 19:00