EN facebook

Plohh Illés és Plohn József hódmezővásárhelyi fényképészmesterek munkáiból nyílik kiállítás

2019-05-30 16:00

Százötven éve, 1869-ben nyitotta meg Plohn Illés Hódmezővásárhelyen fényképészeti műtermét, amely azután fia, Plohn József 1944. júniusi deportálásáig hetvenöt éven át működött. A műterem történetét az Alföldi Galériában pénteken nyíló kiállítás a fényképészmesterek munkáin, dokumentumokon és tárgyakon keresztül mutatja be.

Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója elmondta: a Plohn család tevékenysége nemcsak Hódmezővásárhely fényképészetének történetében volt jelentős. Apa és fia munkája a város képzőművészetéhez is kapcsolódik, felvételeiket használta Tornyai János festőművész is, akinek születése százötvenedik évfordulóját az idén ünnepli a közgyűjtemény. Hódmezővásárhely történetének tárgyi emlékezete sokat köszönhet a Plohn családnak, akik a portrék és családi képek mellett számos dokumentatív értékű képet készítettek.

 

A tárlat első egységében Plohn Illésnek az 1879-es, szegedi nagy tiszai árvíz idején, valamint a kis-tiszai zsilip 1887-es összeomlásánál készített felvételei láthatók. A második részben Plohn József Képek a nagy magyar alföldi népéletből című, az 1800-as évek közepe és az 1930-as évek között készült néprajzi témájú sorozatát ismerheti meg a közönség, míg a harmadik egység Plohn József és a Hódmezővásárhelyen alkotó képzőművészek kapcsolatát mutatják be, a felvételeken látható Tornyai János mellett Kallós Ede, Endre Béla, Iványi Grünwald Béla, Rudnay Gyula és Pásztor János is.

 

A kiállítás a családi képekből, csoportképekből és tablókból álló része mellett külön egységet szentel a Hódmezővásárhely 1894 és 1936 közötti történetét bemutató fényképeknek. Itt láthatóak az algyői vasúti híd záróelemének helyére kerülését megörökítő fotók mellett a rostagyáros, Kalmár Zsigmond üzeméből kikerülő termékeinek szállításáról, a Kokron-gyár és a Szent István-templom építéséről készült fényképeken túl a Bethlen Gábor Gimnázium a megszálló román katonák által 1919-ben feldúlt könyvtárát megörökítő felvétel is.
 

A száznegyven fényképet, levelezőlapot és dokumentumot bemutató, A Plohn műterem 75 éve című kiállítás július végéig látogatható az Alföldi Galériában.