EN facebook

Plakátok a tömegről, a kommunikációról, a múló időről a Magyar Nemzeti Múzeumban

TOLONGÓ IDŐK

2018-06-14 18:00

A Magyar Nemzeti Múzeum plakátkiállítást nyitott Tolongó idők címmel. A 100 év történetét felölelő kiállítás az MNM plakátgyűjteményének válogatott darabjait beszélteti a modern társadalom egyik jellegzetes élményéről, a tömegről a gazdaság, a szabadidő és a hatalom „plakátnyelvén” keresztül.

 

A plakát a modern nagyvárosi társadalom üzenőfala. Technikai lehetősége – a 19. század elején elterjedő litográfia – alkalmassá tette, hogy tömegesen és nap mint nap vihesse utcára üzeneteit.

A MNM időszaki kiállítása azt mutatja be saját gyűjteménye segítségével, hogy a fejlődés bűvöletében élő modern magyar társadalom mit láthatott – 1890 és 1989 között – az üzenőfalon: újdonságokról, lehetőségekről, szükség- vagy kényszerhelyzetekről.

 

A plakát igazi tömegtermék: gyorsan, nagy számban készül és gyorsan nagy számú embert ér el.

Egyetlen ellensége az idő: el kell kapnia a tolongó emberek pillantását, e pillanatban kell közvetítenie üzenetét, és máris át kell adnia helyét a következő plakátnak. Hacsak nem jön egy hirtelen zivatar, amely lemossa a hirdetőoszlopról vagy a tűzfalakról.

 

Tudjuk, hogy az egyes ember másként viselkedik tömegben. De miért is? Sok egyforma ember teszi a tömeget? Vagy az egyediség elveszik a tömegben? Igaz-e a nagy számok törvénye az egyénre? A kiállításban bemutatott évszázadnyi időszak folyamán a tömeg – tömegtermelés, tömegellátás, tömegsport – a mindennapok részévé válik. Tudósok és politikai gondolkodók foglalkoznak az állam, a hatalom vagy az ellátó rendszerek feladataival, lehetőségeivel vagy korlátaival: közellátás, közegészségügy, közvélemény. A plakát a tájékoztatás, irányítás és véleménynyilvánítás eszköze lesz.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum a világhírű magyar plakátművészet alkotásai mellett a politika- és társadalomtörténet tájékoztató, irányító, politikai és társadalmi közbeszédet érintő hirdetményeit, falragaszait, plakátjait gyűjti. Az időszaki kiállítás a gyűjtemény válogatott darabjain át három tömeg‒kommunikációs témát villant fel a grafikai plakát első száz évéből: a gazdaság, kereskedelem és ellátás hirdetményei után a szabadidő eltöltésére és szórakozásra hívó hirdetményekkel, végül pedig tömeg és hatalom „plakátnyelvét”, azt, hogyan szólította meg és hogyan ábrázolta a plakát a sokaságot, az ország népét, a nemzetet vagy annak egy – vélt vagy valós – részét.

 

A kiállítás 2018. június 14-től augusztus 25-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum József nádor-termeiben.

kiállítás, régészet
2018-06-13 12:00
képzőművészet, kiállítás, programajánló
2018-06-08 18:00