EN facebook

7000 évig bujkáltak a kincsek

KIÁLLÍTÁS

2018-06-13 12:00

A Kiss Pál Múzeum épületében újra megnyílnak a föld titkai: ismét megtekinthetőek az 1877-óta előkerült régészeti leletek. A város első múzeumi gyűjteménye a helyi polgárok lelkes kutatásának és adakozásának volt köszönhető. A Tiszafüred-vidéki Régészeti Egylet Tariczky Endre vezetésével az őskori, népvándorlás és középkori tárgyak gazdag emlékanyagát kutatta fel a környező területeken, amelyet sajnos az 1950-es években elszállítottak Tiszafüredről. Az azóta előkerült, kiemelkedő értéket képviselő ásatások anyaga ugyancsak nem volt a helyi lakosok körében ismert. Most ebből a sokezer tárgyból válogattak a muzeológusok, hogy újra helyben mutathassák be Tiszafüred gazdag történelmi múltját.

 

 

Az Önkormányzat városfejlesztési célkitűzései között fontos helyet foglal el a lokálpatriotizmus erősítése, a helyi közösség hagyományainak megőrzése, a helyi identitás és a turisztikai sokszínűség fejlesztése. Ennek fontos eleme lehet ez az új történeti-régészeti kiállítás, amely három teremben vezeti végig a látogatókat a térség 7000 éves történelmének legfontosabb állomásain. Tiszafüreden és környékén, megtalálhatók a neolit kortól kezdve napjainkig a folyamatos helyben lakás tárgyi dokumentumai: neolit kori emlékek, csontok, fegyverek, tűzhelyek, gabonatároló cserépedények, amelyek most mind reflektorfénybe kerülhetnek az üvegvitrinek korszerű led-technikájának köszönhetően.

Láthatunk a környezetéből valósághűen kiemelt „in situ” kiállítás anyagot is: az 1880-as évektől Tariczky Endre és Milesz Béla által kutatott „Ásotthalom” régészeti leleteit vagy a honfoglalás-kori tiszaörvényi „ház” rekonstruált berendezését. Megismerhetünk „Samuval, a csontvázzal”, aki a tiszafüredi avar temetőben aludta örök álmát, amíg a régészek meg nem találták az 1960-as években.

 

A kiállítás kivitelezését köszönthetjük dr. Mester Edit régésznek, aki felkutatta és összegyűjtötte, valamint kikölcsönözte a Tiszafüredhez kapcsolódó régészeti leleteket a Magyar Nemzeti Múzeumból és a szolnoki Damjanich János Múzeumból.

 

"Városunk 7000 éve rejtőzködő kincsei"

Kiss Pál Múzeum

Cím: 5350 Tiszafüred Tariczky sétány 8.

Tel.: 06 59 352 106

http://www.djm.hu/kiss-pal-muzeum.html

E-mail cím: kisspalmuz@gmail.com

Nyitva tartás: 9-12és13-17óráig,

kiállítás, muzeológia, műhely
2018-05-10 13:00
közlekedés, látogató, téma
2018-01-30 12:43