EN facebook

Pest-budai ikonok - a Petőfi Irodalmi Múzeum vadonatúj programsorozata belvárosi helyszíneken

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-02-16 07:00

Ebben az évben megújulnak a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállító- és közönségforgalmi terei. Az átépítés alatt a kiállítások és a rendezvények szünetelnek, de nem marad PIM-es programok nélkül a múzeumot, az irodalmat, a kultúrát szerető közönség. A belvárosban, több a PIM-hez közeli helyszínen is tartunk múzeumi eseményeket az év során. Az első, a Múzeum falain kívül megvalósuló programsorozatunkat, a Pest-budai ikonokat a FUGA Budapesti Építészeti Központtal együttműködésben rendezzük meg.

 

Hogyan ragadhatjuk meg azt a zsibongó, rohamosan növekedő várost, amely a köztudatban a nemzeti öneszmélés és fejlődés helyszíneként él? Kik formálják a városi teret és mit lát a pesti utcákon sétáló Petőfi? És ami a legfontosabb: hogyan ismerünk rá a mai Budapestre a főváros születésének hajnalán?

 

„Kivált h' az utcán kóborolhatok:

Az angyaloknál boldogabb vagyok.

Egy óriáskigyó bámészkodásom,

Végighuzódik a népsokaságon.

S aztán itt minden olyan érdekes,

A sziv örömében csak ugy repes.

A vargainasok pofozkodása,

A bérkocsiknak embergázolása,

A zsebmetszők, a pörölő kofák

Az embert mind igen mulattatják.”

(Petőfi Sándor: Pest)

 

 

A Petőfi-bicentenáriumra készülve új, ötalkalmas sorozatot indítunk a Fugában februártól, amely a 19. század elején lezajló, gyors ütemű városfejlődés néhány ikonikus mozzanatát térképezi fel.

 

Beszélgetőpartnereink a legkülönfélébb tudományterületek képviselői,n akik a reformkori Pest-Buda tereit, jellegzetességeit, problémáit szemrevételezve vonnak párhuzamot az egykori és mai városi táj között.

 

Történészek és irodalmárok, szociológusok és írók kommentálják a főváros jelenségeit egy-egy korabeli sajtóhíren, irodalmi művön, napló- vagy regényrészleten keresztül. Célunk, hogy megértsük azoknak a hatóerőknek a sokszínűségét, amelyek városunkat alakítják és róla kialakult percepciónkat meghatározzák.

 

 

Az első, februári alkalom részletei:

 

Pest-budai ikonok 1. | „Szép cifra boltok, cifra emberek”

 

Február 18. | péntek 18:00

 

Új várostörténeti programsorozatunk első alkalmán az urbanizáció lendületéről, a városi tér alakulásáról esik szó. Hogyan különül el a város és a természet a budapestiek életében? Hogyan használják az utcákat és köztereket az emberek, mi látszik és mit láttatnak önmagukból? És hogyan látják a nagyvárost a szépírók?

 

Házigazda: Fónagy Zoltán történész

 

Közreműködik: Kalla Zsuzsa irodalomtörténész, muzeológus, Ritoók Pál művészettörténész, valamint Darvas Kristóf zongoraművész és Kerekes József színész

 

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

 

 

A sorozat következő részeinek témái:

 

Március: divat

 

Április: a pesti alvilág

 

Május: nemzetiségek a városban

 

Június: önszerveződő polgárság

 

 

A program Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére 2022 szeptemberében induló Petőfi200 bicentenáriumi emlékév keretében valósul meg.

 

 

 

Borítókép: A Ferenciek tere, szemben a Belvárosi Ferences templom. A felvétel 1880–1890 között készült (Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára)

irodalom, pályázat, Petőfi200
2022-02-15 18:00
irodalom, múzeum, múzeumi marketing, múzeumpedagógia, virtuális
2021-10-12 16:00
kiállítás, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, pedagógus, virtuális
2020-03-31 16:30