EN facebook

Pest-Buda hídtörténetéről nyílt kiállítás a Szabadság híd Vámszedőházában

KIÁLLÍTÁS

2024-05-24 17:00

A Szabadság híd és a vámszedés, valamint a fővárosi hidak történetét mutatja be a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Összekötve - Pest-Buda hídtörténete című új állandó kiállítás, amely a Szabadság híd pesti hídfőjének északi Vámszedőházában nyílt meg.

 

Az idén 125 éves Műszaki és Közlekedési Múzeumnak a Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben című időszaki tárlata mellett lehetősége nyílt egy új, vélhetően a világ egyik legkisebb alapterületű közlekedési kiállítását megnyitnia a Szabadság híd pesti hídfőjénél - tájékoztatott dr. Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója a megnyitón.


A kétszer tizenhárom négyzetméter alapterületű tárlat a budapesti hidak épülésének történetét mutatja be, kiemelt figyelmet fordítva a Szabadság hídra. Duna mélyéről előkerült eredeti tárgyak és archív fotók szerepelnek a kiállításon az audiovizuális tartalmak mellett. Többek között VR szemüveggel lehet megnézni hogyan nézett ki az 1940-es évek Budapestje.


A dunai átkelésért 1703-tól 1918-ig kellett fizetni vámot Pest és Buda között. Az 1918 előtti budapesti közúti hidak mindegyikéhez épült vámszedőház, de a 2. világháborút követően csak a Szabadság hídhoz tartozó házak maradtak meg - hangsúlyozta Domonkos Csaba, a kiállítás kurátora, az Ipari Örökség főosztályvezetője.

 

A kiállítás a vámszedés és a Szabadság híd történetét mutatja be, az emeleten általános hídtörténeti rész ismerteti a hidak és városfejlődés kapcsolatát. Láthatók eredeti bárcák, amelynek megváltásával át lehetett kelni a hídon.

 

A vámpénz ahhoz kellett, hogy az 1870-ben felvett kölcsönt kifizesse a város, ebből a hitelből épült meg egyebek mellett a Nagykörút vagy a Duna-part - magyarázta a kurátor.


Eredeti szegecseket, a Szabadság híd háború utáni, a maitól különböző korlátelemét, valamint fakockákat a fővárosi hidak felületéről, a Lánchíd 1842-es alapkőletételénél használt vakolókanál hiteles másolatát is bemutatja a kiállítás. Látható egy térképmásolat az 1830-as évek elejéről, amelyet a leendő Lánchíd építésének előkészületére hoztak létre, valamint a Lánchíd kapuzatának modellje és a híd alapozásából származó facölöp. Bemutatnak egy plakettet a Megyeri híd átadásáról, de tájékoztató tábla is látható az Erzsébet-híd építéséről. Kiállítottak egy angyalfejet is, amely egykor az Erzsébet-híd tetején lévő címert díszítette. Tablókon pedig a főváros összes hídjáról olvashatók érdekes információk.

 

A kiállítás magyar és angol nyelvű, és minden nap ingyenesen látogatható.

 

 

Borítóképen:

A Ferenc József híd a 30-as években. A budai oldalon még állnak a vámszedő házak

Forrás: felujitasepites.gportal.hu

gyűjtemény, közlekedés, téma, természet
2024-05-03 07:00
gyarapodás, közlekedés, tárgy, technika, téma
2021-12-14 20:00
Lépcsőszeminárium, programajánló, tárgy, technika
2023-09-26 16:00