EN facebook

Perspektívák / Gréczi Emőke

Korona krízis és kultúra

2020-07-10 17:00

A Magyar Múzeumok OnLine oldalán elindul Perspektívák című interjúsorozatunk, amelyben a múzeumi és kulturális élet résztvevőit kérdezzük arról, hogyan élték meg a járványhelyzet okozta változásokat, milyen projektekkel tudtak aktívak maradni, mi jelentett számukra inspirációt, vagy éppen nehézséget és milyen tervekkel, elképzeléssel vágnak neki a jövőnek?

 

A beszélgetés elérhető a Magyar Múzeumok OnLine Soundcloude csatornáján.

 

 

Gréczi Emőkét, az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum sajtófőnökét és a MúzeumCafé főszerkesztőjét Bakai Brigitta kérdezte.

 

 

"Nekem ott van a munkahelyem,

ahol a számítógépem."

 

Gréczi Emőke beszélt saját személyes tapasztalatáról. Elmondta, hogy munkaköréből kifolyólag őt hogyan érintette a korlátozás, milyen változásokkal tudta végezni munkáját, illetve mi jelentett számára a távolságtartás, a személyes kapcsolatok hiánya.

 

 

"Miután múzeumi területen dolgozom,

ezért az intézményekkel való kapcsolattartás,

élő kapcsolattartás is nagyon fontos."

 

 

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum számára az elmúlt időszak kifejezetten aktív volt, hiszen az intézmény gyűjtőköre és feladatai okán is figyelemmel kísérte a pandémiát. A múzeum egyik fontos feladata volt azt kitalálni, hogyan archiválja és gyűjtse a járványidőszak tárgyi és szellemi emlékeit.

 

 

"...nagyszerű kutatók dolgoznak a múzeumunkban

és hihetetlen erős gyűjteményünk van,

tehát ez azt jelentette, hogy nekünk

ezzel valamit kezdenünk kell."

 

 

A Rubicon májusi, Járványtörténelem című számában a múzeum több kollégája is publikált, emellett pedig elindították a Járványtörténeti blogot is, ahol izgalmas történeteket, jó párhuzamokat ismerhet meg az olvasó ebben a témában. Így olvashatunk irodalmi járványokról, a tbc elleni védekezés egyik érdekes tárgyáról, vagy akár a Sabin-cseppekről. A megszülető tanulmányokat pedig egy kötet formájában is (fertőtlenített) kezébe foghatják az érdeklődő olvasók.

 

 

Fotó: Gréczi Emőke, Szilágyi Lenke fotóján

 

 

 

"Ha a MúzeumCafé elvész,

akkor elvész egy nagyon fontos felület."

 

 

Gréczi Emőke a SOM mellett beszél a MúzeumCafé helyzetéről is, arról, hogyan élték meg a lap munkatársai a járványhelyzetet. Habár megszorítások a lapot is érintették, mindenki örömére továbbra is működik, hogy jó felülettel szolgáljon a szakma képviselőinek, mivel kétségtelenül egy magas színvonalú és sokszínű szakmai médiumról van szó. 

 

 

"...lehet, hogy a járványhelyzet kellett,

hogy ennyire nyitottak legyünk

ezekre a felületekre."

 

 

A beszélgetés kitér arra, hogy az az elképesztő mennyiségű virtuális tartalom, amely az elmúlt időszakban a figyelem középpontjába került, hogyan hat az intézmények szemléletmódjára, terveire. Így szó esik arról, hogyan lehet megszólítani azokat, akik a járvány előtt sem juthattak el múzeumba, s hogy ebben milyen felelőssége van egy olyan közösségi intézménynek, ami a közösség tárgyait őrzi.

 

 

 

#muzeumozzaszobadbol, technika, természettudomány, történelem, virtuális
2020-03-30 07:00
gyűjtemény, kiadvány
2020-06-26 07:00