EN facebook

Páratlan Ford T-modell került a Közlekedési Múzeum tulajdonába

Az autóközlekedés történetének világszerte talán legismertebb legendája került a Közlekedési Múzeumba. Ráadásul abból is egy különösen izgalmas darab. Egy megkímélt állapotú, a 2013-as Old Timer Show rendezvényen a szemlézett jármű kategóriában aranyérmet szerzett, üzemképes Ford T-modellel gazdagodott a megújuló múzeum. 

 

„Fontos célunk, hogy magyar közlekedés kiemelkedő értékeit megőrizzük és bemutassuk. A most gyűjteményünkbe került Ford T-modell több mint kilencven éves, kiváló állapotban van és üzemképes. A típus magyar szempontból is nagy jelentőségű, hiszen a tervezői csapatban két neves konstruktőr, Galamb József és Farkas Jenő is dolgozott. Terveink szerint a múzeum frissen beszerzett Ford T-modellje többször is megjelenik majd eseményeinken a nagyközönség előtt.” – nyilatkozta az jármű beszerzése alkalmából Vitézy Dávid főigazgató. 

 

 

A Ford T-Modell típusú személyautók gyártását 1908-ban kezdte meg Henry Ford cége, a Ford Motor Company. A T-modell a világ első népautója lett. Húsz évig gyártották, közel 15 és fél millió darab készült belőle. Az autó középosztálybeli amerikaiak tömegei számára tette lehetővé az utazást. Ez számít az első megfizethető autónak is, és az első típus volt, amelyet már futószalagon készítettek. A modell tervezői csapatában két jeles magyar konstruktőr, Galamb József és Farkas Jenő is részt vett. 

 

A Múzeum rendelkezik már egy ilyen gépkocsival, az azonban nem üzemképes állapotban maradt fenn. A most gyűjteménybe került Ford T-Modell 1926-os gyártású, 4 személyes, 2.999 köbcentiméter hengerűrtartalmú, fekete színű jármű. A múzeum szakemberei olyan járművel szerették volna gyarapítani a múzeum gyűjteményét, amit számos program keretében megmutathatnak majd a látogatóknak az intézmény átfogó megújítása idején is. Ennek fényében különösen jó hír, hogy a több mint kilencven éves autó teljesen üzemképes állapotban van. Ráadásul a kocsi egészen kivételesen szép példány, a 2013-as Old Timer Show keretében a szemlézett járművek között aranyérmet is kapott.

 

 

A Közlekedési Múzeum elkötelezett abban, hogy minél több járművet mutasson meg látogatói számára a múzeum megújításának ideje alatt is. Az intézmény elmúlt hónapokban begyűjtött Ikarus buszait már többször is láthatta a nagyközönség, a Gyerekszigeten, a Hősök terén, a múzeum székesfehérvári Ikarus kiállításán, a Sziget Fesztiválon, járműtalálkozókon. A múzeum időszaki kiállítások mellett hasonló programokkal a jövőben is meg kívánja osztani a magyar közlekedés értékeit a látogatókkal. A most gyűjteménybe került és üzemképes Ford-T modellt is a tervek szerint minél többször láthatják majd a hazai érdeklődők.

kiállítás, programajánló, technika
2019-05-29 08:45
beruházás, kiállítás, közlekedés, pályázat
2019-08-07 12:00