EN facebook

Őszi ingyenes képzések a MOKK-nál

KÉPZÉS

Gazdag képzési kínálattal jelentkezik idén ősszel is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). A szakmai továbbképzésekre már most érdemes jelentkezni, hiszen a kulturális tárca támogatásnak köszönhetően a képzések egy részét ingyenes formában hirdeti meg a MOKK, melyekre azonban korlátozott számban tudja csak fogadni az érdeklődőket.

 

 

Múzeumi alapok

 

Évről évre a MOKK népszerű képzései közé tartozik a Múzeumi alapok című képzés, melyre idén 2022.09.05-08. és 2022.10.03-06. között kerül sor Szentendrén. Felsőfokú végzettséggel rendelkező múzeumi szakalkalmazottaknak és a múzeumi szakterületre frissen belépett kezdő kollégáknak is szívből ajánljuk a tanfolyamot, mely a hazai képzési piacon hiánypótlónak számít. A kurzuson megszerzhető ismereteknek köszönhetően lehetővé válik a pályakezdők és más típusú munkahelyről érkezők számára a gyors beilleszkedés és a hatékony munkavégzés a múzeumi környezetben. A már több éve múzeumi szcénában dolgozók szakmai ismereteinek felfrissítéséhez, szintetizálásához is segítséget jelent a tanfolyam. A képzésen a részvétel ingyenes.

 

Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 7.

 

További információ

 

 

Élő történelem másként

 

Szeptember 12. és 15. között inspiráló környezetben, a szentendrei Skanzenben rendezzük meg újonnan kidolgozott Élő történelem másként című 30 órás akkreditált képzésünket. A kurzus célja az élő történelmi interpretáció műfajainak, formáinak megismertetése és a már létező hazai és külföldi jó gyakorlatainak elemzése, továbbá a élő történelem programokról szóló videók sajátosságainak és köznevelési lehetőségeinek áttekintése. A résztvevők segítséget kapnak élő történelmi programok koncepciójának kidolgozásához, illetve ezeknek online formában történő kommunikációjához is. A MOKK nem minden előzmény nélkül dolgozta ki ezt a képzést:  már ismertséget szerzett a múzeumi szcéna ezen szegmensében, amikor a Staféta füzetek című online sorozatában közreadta Faár Tamara kiadványát Ott lehetsz, ahol akarod! Élő történelem a múzeumban címmel. 2020-ban pedig az Élő történelem másként – múzeumok a virtuális térben című mintaprogramot koordinálta sikerrel a MOKK. A program keretében az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatásának köszönhetően 5 millió Ft keretösszegből hazai muzeális intézmények készítettek oktatási segédanyagként is használható élő történelem tematikájú rövidfilmeket.

 

A képzésre, melyen 15 fő ingyenesen vehet részt, 2022. augusztus 12-ig várjuk a jelentkezéseket.

 

További információ

 

 

Szabadtéri muzeológiai és tájházi szakági képzés

 

A regionális és központi szabadtéri múzeumok szakalkalmazottainak, múzeumok néprajzos muzeológusainak, közérdekű gyűjtemények és kiállítóhelyek (tájházak) vezetőinek, munkatársainak is ajánljuk a Szabadtéri muzeológiai és tájházi szakági képzést, melyet 2022.09.19-09.22. és 2022.10.10-10.13. között Szennán rendezünk meg.

 

A képzésen átadott, kifejezetten a tájházakra és a szabadtéri múzeumokra jellemző speciális ismeretek segítenek a komplex feladatköröket ellátó munkatársaknak a mai változó múzeumi világban értéket közvetíteni. A képzés céljai közé tartozik, hogy új módon járuljon hozzá a tájházak és közösségeik kapcsolatának erősítéséhez, indirekt módon pedig pozitív hatást gyakoroljon a látogatók tanulási szokásaira, a tájházakban lehetséges múzeumi élményszerzésre, a múzeumi tartalmakhoz fűződő személyes viszonyára. A képzés a résztvevők számára ingyenes.

 

Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 21.

 

További információ

 

 

Múzeumi középvezetők kompetenciafejlesztő képzése

 

2022.10.24-10.27. és 2022.11.14-11.17. között szintén ingyenes képzésként valósítjuk meg a Múzeumi középvezetők kompetenciafejlesztő képzését, melyre felsőfokú végzettséggel rendelkező és múzeumi vagy közgyűjteményi területen legalább egy éves szakmai gyakorlatot szerzett érdeklődők jelentkezését várjuk. A MOKK által 2022-ben kidolgozott és első alkalommal meghirdetett képzés célja a közgyűjteményi, azon belül kiemelten a múzeumi középvezetők vezetői kompetenciáinak és ismereteinek fejlesztése. Olyan, a mindennapi munka során nélkülözhetetlen tudásra lehet a képzés során szert tenni, mint például az asszertív kommunikáció, a vezetési és motivációs technikák vagy a szervezetfejlesztés. A MúzeumokMa 2020 kutatás eredményei is azt támasztják alá, hogy nagy szükség van a múzeumi középvezetők körében az ilyen jellegű készségek és ismeretek fejlesztésére.

 

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 25.

 

További információ

díj, felhívás, múzeumpedagógia, műhely, pályázat
2022-07-12 14:00
felhívás, látogató, muzeológia, múzeumandragógia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, műhely, programajánló, téma
2022-07-08 16:00
emlékezet, film, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, történelem, virtuális
2020-12-03 07:00