EN facebook

Összművészeti programok és egy nagy hatású művészcsoport tárlata - Az Európai Iskola című kiállítás megnyitójával indul a Szentendrei Tavaszi Fesztivál a MűvészetMalomban

PROGRAMAJÁNLÓ

2024-04-02 07:00

Szólóban vagy párosban, az ezerarcú városban – összművészeti zsongás a Dunakanyarban! – szól a 2024-es Szentendrei Tavaszi Fesztivál szlogenje. A Szentendrei Teátrum idén is szóló és duó produkciókat invitált meg tavaszi programsorozatába a Duna-parti városba. És várja a szólóban, párosban, családdal vagy baráti társasággal érkező publikumot a fesztivál sok helyszínére. A műsor nem csupán különleges kulturális csemegéket kínál: a „Színházból  múzeumba” akció során, a fesztivál színházjegyeivel a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításait is megtekinthetjük egész áprilisban, így akár egy egész napos Szentendre-élményt kerekíthetünk magunknak a Dunakanyar ezerarcú városában.

 

Az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón részt vett Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, a Pilis-Dunakanyar országgyűlési képviselője, Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum igazgatója, dr. Lauter Éva, a Ferenczy Múzeumi Centrum megbízott vezetője, valamint a fesztivál fellépő művészei közül Szirtes Edina Mókus, Magyar Attila, Náray Erika és Szabó Kimmel Tamás.

 

 

A Szentendrei Tavaszi Fesztivál nyitóeseményének ezúttal április 6-án 17 órakor a MűvészetMalom ad helyet, ahol Veszélyes csillagzat alatt címmel az 1945–1948 között működő, a huszadik századi magyar művészettörténetben jelentős szerepet betöltő, nagy hatású művészcsoport, az Európai Iskola munkásságát mutatja be a Ferenczy Múzeumi Centrum.

 

A Tavaszi Fesztivál fő programja rendkívül népszerű, kiemelkedő művészek személyes vallomásaira épül.

 

Békebeli, frivol est, irodalommal és jazz-el. Milyen szerelmeslevelet írt a mindig szarkasztikus Örkény István? Kosztolányi Dezső felesége mennyire erős jelzőkkel illette férje szeretőjét? Nagy magyar íróink és szerelmeik leveleiből válogatott Náray Erika és Nyáry Krisztián, a Borítékolható szerelem zenés-irodalmi esthez. A színésznő hangulatos, korabeli jazz-standard dalokat ad elő, az irodalomtörténész izgalmas háttértörténeteket mesél nagy íróinkról.
Borítékolható szerelem – Náray Erika és Nyári Krisztián zenés irodalmi estje / ápr. 6. 19h HBPMK

 

Hogy 700 évvel ezelőtt Dante milyen tapasztalatok alapján alkotta meg Pokol című remekművét, nem tudjuk. Az viszont biztos, hogy az egyes szám első személyben írt, rendkívül érzékletes beszámoló lehengerlő Gyabronka József előadásában. Egy mágikus-misztikus kalandra indulunk az alvilágba az író és a színművész vezetésével. Megrendítő, s egyben szórakoztató élmény lesz ez az utazás, mai, élő nyelven előadva. 
Dante: Pokol – remekmű Gyabronka József előadásában / ápr. 11. 19h Barlang

 

Janikovszy Éva már csitrikorában is pompás író volt! Naplójában utánozhatatlan iróniával és őszinteséggel számol be felnőtté válásáról: iskola, kalandok, szerelmek az 1930-as évek végi, 40-es évek eleji Budapesten, melyekbe fenyegető kopogással jelentkezik be a történelem. Sodró Eliza és Martinkovics Máté játszik a naplóból írt, Kizárólag az utókor számára című, csupa ötlet színdarabban, olyan elbűvölő humorral, ami tényleg feledhetetlen.
Az előadást nemcsak felnőtt, hanem gimnazistakorú nézőknek is ajánljuk!
Kizárólag az utókor számára – Janikovszy Éva fiatalkori naplóiból készült dráma / ápr. 13. 19h HBPMK

 

Egy színésznő megdöbbentő családi titkot tud meg saját magáról. Villámcsapás-szerűen érti meg addigi életét, szorongásait. Nem, ez nem író által írt színdarab. A Született: Wágner Emese egy valós történet alapján alkotott önvallomás monológokkal, zenével, tánccal, az egyik legnagyobb taburól. Az alternatív színház publikuma évtizedek óta ismeri Szalontay Tünde egyedi karakterét, érzékeny játékát, kivételes humorát. Megrázó este lesz, mégis sokat lehet majd nevetni.

Született: Wágner Emese - Szalontay Tünde önéletrajzi ihletésű monodrámája / ápr. 14. 19h HBPMK

 

Grecsó Krisztián, napjaink talán legnépszerűbb írója, az Egy életem stand-up esten kiáll a nézők elé, és néhány fotóval körítve elmeséli a saját történetét. Sok mindent megtudunk arról, milyen volt szegvári gyerekkora, hogy estek meg béna csajozásai, de nem hallgatja el korai művészi kísérleteinek siralmas eredményeit sem. Beavat minket abba, milyen országos botrány kísérte íróvá válását, mesél a házasságáról, a lánya örökbefogadásáról és a betegségéről. Mindezt az utánozhatatlan, „Grecsós” stílusban tálalja, egy jókedvű és megható esten.

Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi stand-up estje / ápr. 17. 19h HBPMK

 

A fesztiválról nem hiányozhatnak a zenés produkciók, a komédia, és a gyerekdarabok sem.

 

Irodalmi és zenés produkció is az egyedülálló, Vagy a szívem dobbant jazzopera. Szép Ernő szerelmesekről szóló, Vőlegény című színművéből ad elő jeleneteket Balla Eszter és Szabó Kimmel Tamás, a Swing à la Django zenekar dallamaival kísérve. A két főszereplő összejön és szétválik, civakodnak és cirógatnak, hiszen halálosan szerelmesek egymásba. A megzenésített szöveg alapján létrehozott előadás kifinomult produkció, két magával ragadó színművésszel és egy romazenészekből álló, fantasztikus jazzegyüttessel.

Vagy a szívem dobbant – megzenésített prózavers Balla Eszterrel és Szabó Kimmel Tamással / ápr. 20. 19h HBPMK

 

Két nagytehetségű zenész áll színpadra egy éteri, felemelő koncerten. Rohmann Ditta csellóművész és Szirtes Edina Mókus hegedűművész évek óta játszik hangversenytermekben és templomokban. Duo VoCellino című műsorukban saját darabjaik mellett klasszikus zenei átiratok, népzene inspirálta darabok szerepelnek cselló-hegedű duóra. A nagy klasszikusok világából indulunk a népdal feldolgozásokon át az énekelt versek és az improvizációk felé. Tavaszi élmény, a virágzás napjaira.
Duo VoCellino – Rohmann Ditta és Szirtes Edina Mókus koncertje gordonkára és hegedűre / ápr. 14. 16h MűvészetMalom

 

Hernádi Judit és Kern András bármit csinál, az csak siker lehet. A fanyar humor garantált a Kalamazoo című komédiában is, amely két, már nem fiatal ember szerelméről szól. Egy ismerkedési oldalon találnak egymásra, randevúznak, majd együtt töltik az éjszakát. És innen hogyan tovább? Komplikált helyzetben találják magukat, de biztos, hogy ezen a romantikus darabon sokat fogunk nevetni.
Kalamazoo – komédia Hernádi Judittal és Kern Andrással / ápr. 19. 19h HBPMK

 

A Cápák között TV Show-ban befektetést nyert OkosMese, a Kutya jó okos buli című műsorával Szentendrére érkezik. Ajánljuk gyerekeknek, szülőknek, kutyabarátoknak és mindenkinek, aki tudja, hogy a kutya a legjobb barátunk! Az interaktív koncerten a gyerekek megtanulhatják, hogyan kell gondoskodni a kutyákról, mire lehet szükségük a kutyaboltból, miként lehet biztonságosan viselkedni velük és mellettük, és azt is, hogy miért jó elpakolni otthon a játékokat.
Okos mesék – Kutya jó okos buli gyerekeknek / ápr. 7. 11h MűvészetMalom

 

Tárnok Marica visszatérő, régi ismerős a Tavaszi Fesztiválon. Idén új produkcióját, a Lélekhívogató című előadását hozza el a gyerekeknek, egy animációs-élőzenés-bábos játékot. Egy tündérke eltéved, és behúzódik egy barlangba. Reggel aztán a világ ezer csodáját-színét-élőlényét látja maga körül az erdőben. Lesz gurgulázó kacagás és csillogó fantázia, várjuk a kicsiket és nagyokat!
Lélekhívogató – a szivárvány meséje – animációs-élőzenés-bábos játék Tárnok Maricával / ápr. 21. 10h HBPMK

 

 

A Szentendrei Tavaszi Fesztivál nyitóeseménye április 6-án, 17 órakor a Veszélyes csillagzat alatt – az Európai Iskola (1945-1948) című nagyszabású kiállítás megnyitója a MűvészetMalomban. A tárlat az 1945–1948 között működő, a huszadik századi magyar művészettörténetben jelentős szerepet betöltő művészcsoport, az Európai Iskola munkásságát mutatja be.

 

A kiállításhoz kapcsolódó, igényes, több mint 400 oldalas, gazdagon illusztrált művészeti album a megnyitó napján, a helyszínen 20% kedvezménnyel vásárolható meg. A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításait a Tavaszi Fesztiválra váltott bármelyik színházjeggyel meg lehet tekinteni áprilisban.

 

 

Áprilisban (múzeumból jövet, színházba menet), Szentendre közterein kortárs verseket olvashatunk, hiszen, immár hagyományosan, poémákkal borítja be a várost a Szentendrei Kulturális Központ, A költő te magad légy! akcióval.

 

Április 11-ére verstérképet készítenek, és április 21-én megrendezik azt a (mindig nagysikerű) programot, mely során a helyi poéták felolvassák alkotásaikat.

 

 

További, színházi kísérőprogramok:

 

Már majdnem az, de még nem! – Laár András estje / ápr.  12. 19h HBPMK


Hogyan értsük félre a nőket? 2. - Csányi Sándor önálló estje / ápr. 21. 17h HBPMK

 

 

Boríítókép:

Bálint Endre: Lámpás csendélet (részlet)

gyűjtemény, helytörténet, képzőművészet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, téma
2023-03-26 16:00
gyűjtemény, kiállítás, látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, műhely, programajánló
2024-03-04 18:30