Prósza, dödölle, göcseji gombaleves, káposztás és húsos ételek, na meg azok az ízes rétesek mind a helyi gasztronómia részei. Zalaegerszegen, a A Village Food Fesztivál – a Göcsej íze” elnevezésű rendezvény a tájegység hagyományos gasztronómiájának újszerű bemutatására vállalkozott. A Göcseji Falumúzeumban megrendezett programon a vendégek szembesültek azzal, hogyan lehet a népszerű ételeket máshogyan, mégis az eredeti ízekhez ragaszkodva elkészíteni. Így kapott a rétes gombás-kelkáposztás tölteléket, így lett a gombaleves krém állagú, s a liszt helyett keményítővel készített prósza így kapott kukoricapehely szórást.
A rendezvényen azon túl, hogy a látogatók számos finomságot megkóstolhattak, borokat is tesztelhettek. Ugyanis ezen a rendezvényen választotta ki a szakavatott zsűri a Göcseji Falumúzeum Borát. Mint minden idei rendezvényünkre, ez alkalommal is meghívtunk egy városrész civil szervezeteit: a Village Food Fesztiválon Páterdomb, Botfa és Besenyő mutatkozott be.
A lelkes egyesületi és klubtagok egymásra licitálva hozták el a rendezvényre a házi süteményeket és a saját készítésű boraikat, a kertjükből származó paprika volt a zsíros kenyér díszítése. A családi receptgyűjteményekből előkerültek a nagymamák féltve őrzött jegyzetei, s bizony gazdát is cserélt néhány praktika. De a hazai ízek kínálásán túl a jó hangulat fokozásáért is sokat tettek.
Színjátszó kör és citerazenekar, nyugdíjas klubok és dalkörök tagjai, óvodások és kamaszok, mind felléptek a nap során. Elhozták a közönségnek mindazt a gondosan, jórészt autodidakta módon megtanult és kivitelezett, órákon át begyakorolt előadásaikat, amelyeket nem csak a saját maguk örömére, hanem mások szórakoztatására is eljátszottak. A siker persze nem maradt el. A produkciókat a backstage-ből figyelve, a szereplők egymás biztatását hallgatva, az izgatott készülődést látva bizony megfogalmazódott az emberben: jó dolog egy közösséghez tartozni.
Kora nyári idő, fantasztikus hangulat, csodás ízek töltötték be a falumúzeum portáit. Folytatásra érdemes... s ki tudja, talán már ősszel új gasztro-kalandra invitáljuk a közönséget a Göcseji Skanzenbe.