Online szakmai nap a Ludwig Múzeumban a Vers l'infini. Konok Tamás életmű-kiállításhoz kapcsolódóan

MŰHELY

Ludwig Múzeum
2021-04-17 07:00

A Ludwig Múzewum 2021. április 19. 11 órától kezdődő  szakmai programja során Szipőcs Krisztina tart online kurátori vezetést a VERS L’INFINI. KONOK TAMÁS ÉLETMŰ-KIÁLLÍTÁSA (1930–2020) című tárlat virtuális verziójában.

 

IDŐPONT: 2021. április 19. 11 óra


HELYSZÍN: Zoom meeting

 

Konok Tamás festőművész 90. születésnapját a Ludwig Múzeum nagyszabású életmű-kiállítással készült megünnepelni. A Vers l’infini (A végtelenbe) című kiállítás, amely 2020. december 10-ével a falara került, majd négy hónap után, 2021. április 11-én bezárt, a járványügyi korlátozások miatt egyáltalán nem nyithatott meg a nagyközönségnek, ami több szempontból is szomorú és példa nélküli a Ludwig Múzeum történetében. A legnagyobb veszteség, hogy az alkotóereje teljében lévő, általános tisztelettel és szeretettel övezett művész nem érhette meg a kiállítás megvalósulását, a retrospektív így olyan emlékkiállítássá alakult, mellyel már csak utólag tiszteleghettünk Konok Tamás egyedülálló, különleges művészete előtt.

 

A kényszerű zárvatartás miatt másfelől nemcsak kísérő rendezvényeink és múzeumpedagógiai programjaink kerültek át a virtuális térbe, hanem maga a tárlat is. Még a zárás előtt elkészült a kiállítás online változata, ahol a kiállítótermekben és egyesével is megtekinthetők a művek. Ez a későbbiekben is elérhető marad a közönség számára, csakúgy, mint a különböző programok felvételei és az a 144 oldalas könyv, amely április folyamán jelenik meg.

 

A tárlat anyagát a művész műterméből válogattuk, erős hangsúllyal a legfrissebb, a 2000-es években készült munkákra, melyek formai változatosságukkal, markáns színvilágukkal a művész kiapadhatatlannak tűnő életkedvét és alkotóerejét bizonyították. A kiállítás ugyanakkor a kiválasztott műveken keresztül áttekintést ad Konok hét évtizedet átölelő, a hatvanas évektől Párizsban, majd Zürichben kibontakozó teljes életművéről, melyet a lírai geometrikus művészet körébe szokás sorolni, de amelyet a művész időről időre tudatosan megújított, reflektálva a huszadik-huszonegyedik századi festészet és a kor változásaira. A változások új képszerkezetekben és motívumokban, illetve színvilágának dinamikus változásaiban érhetők tetten, melyek kiindulópontjai gyakran kisméretű kollázsok.

 

Konok pályája kezdetén elkötelezte magát az „apollonisztikus” művészetfelfogás mellett, melynek jellemzői a világos kompozíció, az architektonikus képszerkezet. Festészetére hatással voltak hosszú évekig tartó zenei tanulmányai, így műveiben tetten érhető a megszólaltatás tökéletességére, a ritmikára, a vonalvezetésre való odafigyelés is.

 

Művészetfelfogásának lényege, hogy a látványelvű festészeten túllépve képein a világegyetemet működtető erőket, energiákat, viszonyrendszereket kívánja ábrázolni konkrét, geometrikus formáival és vonalrendszereivel, azaz festészetében a valóságon túli, láthatatlan, transzcendens, időtlen tartalmak megragadására tesz kísérletet.

 

Bővebben a kiállításról

 

 

A programra interaktív ZOOM beszélgetés formájában kerül sor.

 

A programon való részvételi szándékotokat kérjük 2020. április 18. 18 óráig jelezzék. (Regisztrálni kizárólag múzeum email címmel lehet.)

 

Regisztrációra itt van lehetőség!!!

Az év múzeuma, Pulszky Társaság - 30 év, díj, gyűjtemény, kortárs, muzeológia
2020-10-01 07:00
képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2020-09-05 20:00