EN facebook

Online szakmai nap a Ludwig Múzeumban a Vers l'infini. Konok Tamás életmű-kiállításhoz kapcsolódóan

MŰHELY

2021-04-17 07:00

A Ludwig Múzewum 2021. április 19. 11 órától kezdődő  szakmai programja során Szipőcs Krisztina tart online kurátori vezetést a VERS L’INFINI. KONOK TAMÁS ÉLETMŰ-KIÁLLÍTÁSA (1930–2020) című tárlat virtuális verziójában.

 

IDŐPONT: 2021. április 19. 11 óra


HELYSZÍN: Zoom meeting

 

Konok Tamás festőművész 90. születésnapját a Ludwig Múzeum nagyszabású életmű-kiállítással készült megünnepelni. A Vers l’infini (A végtelenbe) című kiállítás, amely 2020. december 10-ével a falara került, majd négy hónap után, 2021. április 11-én bezárt, a járványügyi korlátozások miatt egyáltalán nem nyithatott meg a nagyközönségnek, ami több szempontból is szomorú és példa nélküli a Ludwig Múzeum történetében. A legnagyobb veszteség, hogy az alkotóereje teljében lévő, általános tisztelettel és szeretettel övezett művész nem érhette meg a kiállítás megvalósulását, a retrospektív így olyan emlékkiállítássá alakult, mellyel már csak utólag tiszteleghettünk Konok Tamás egyedülálló, különleges művészete előtt.

 

A kényszerű zárvatartás miatt másfelől nemcsak kísérő rendezvényeink és múzeumpedagógiai programjaink kerültek át a virtuális térbe, hanem maga a tárlat is. Még a zárás előtt elkészült a kiállítás online változata, ahol a kiállítótermekben és egyesével is megtekinthetők a művek. Ez a későbbiekben is elérhető marad a közönség számára, csakúgy, mint a különböző programok felvételei és az a 144 oldalas könyv, amely április folyamán jelenik meg.

 

A tárlat anyagát a művész műterméből válogattuk, erős hangsúllyal a legfrissebb, a 2000-es években készült munkákra, melyek formai változatosságukkal, markáns színvilágukkal a művész kiapadhatatlannak tűnő életkedvét és alkotóerejét bizonyították. A kiállítás ugyanakkor a kiválasztott műveken keresztül áttekintést ad Konok hét évtizedet átölelő, a hatvanas évektől Párizsban, majd Zürichben kibontakozó teljes életművéről, melyet a lírai geometrikus művészet körébe szokás sorolni, de amelyet a művész időről időre tudatosan megújított, reflektálva a huszadik-huszonegyedik századi festészet és a kor változásaira. A változások új képszerkezetekben és motívumokban, illetve színvilágának dinamikus változásaiban érhetők tetten, melyek kiindulópontjai gyakran kisméretű kollázsok.

 

Konok pályája kezdetén elkötelezte magát az „apollonisztikus” művészetfelfogás mellett, melynek jellemzői a világos kompozíció, az architektonikus képszerkezet. Festészetére hatással voltak hosszú évekig tartó zenei tanulmányai, így műveiben tetten érhető a megszólaltatás tökéletességére, a ritmikára, a vonalvezetésre való odafigyelés is.

 

Művészetfelfogásának lényege, hogy a látványelvű festészeten túllépve képein a világegyetemet működtető erőket, energiákat, viszonyrendszereket kívánja ábrázolni konkrét, geometrikus formáival és vonalrendszereivel, azaz festészetében a valóságon túli, láthatatlan, transzcendens, időtlen tartalmak megragadására tesz kísérletet.

 

Bővebben a kiállításról

 

 

A programra interaktív ZOOM beszélgetés formájában kerül sor.

 

A programon való részvételi szándékotokat kérjük 2020. április 18. 18 óráig jelezzék. (Regisztrálni kizárólag múzeum email címmel lehet.)

 

Regisztrációra itt van lehetőség!!!

Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, kortárs, muzeológia, Pulszky Társaság
2020-10-01 07:00
képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2020-09-05 20:00