EN facebook

IV. Béla király élete tárul fel Székesfehérváron

KIÁLLÍTÁS

2019-08-12 18:00

Hősök, Szentek, Hódítók - IV. Béla élete és uralkodása címmel nyílt kiállítás szombaton Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban.

 

A Királyi Napokhoz kapcsolódóan a Szent István Király Múzeum nagyszabású időszaki kiállítással tiszteleg IV. Béla magyar uralkodó emléke és öröksége előtt. A tárlat végigkíséri a látogatókat a király életén, megjelenítve uralkodásának és életútjának legmeghatározóbb és legemblematikusabb pillanatait.

 

 

A sort édesanyja, Meráni Gertrúd tragikus halála nyitja meg, és az uralkodó emlékezete zárja. A különböző tematikai egységeket eredeti tárgyak, installációk és gazdag grafikai tartalom színesíti.


Az izgalmas időutazás során a látogatók előtt egykor élt bátor hősök, csodatevő szentek, véreskezű, karizmatikus hódítók és kardforgatók kora elevenedik meg. Mindezt modern idővonal, különleges műtárgyak és kortárs művészeti alkotások egyaránt átélhetővé teszik. A tárlat látogatói megtekinthetik a szekérvárak rekonstrukcióit és felelevenednek a tartárjárás borzalmai is. Átszűrődő fény kelti életre az ablakokban sorakozó képeket a kor meghatározó nőalakjairól.
IV. Béla stilizált tróntermét a kiállítótér központjában alakították ki. Körülötte az oszlopok és robosztus boltozatok hálói jelzik a királyi hatalmat. A trónteremmel szemben az uralkodó síremlékének töredéke áll. Mindez egyben üzenet is: IV. Béla emlékezete az elmúlt századok során sem fakult meg.

 

 

Helyszín: Szent István Király Múzeum, Országzászló téri kiállítóhely (8000 Székesfehérvár, Országzászló tér 3.)

Látogatható: 2019. augusztus 10. – december 31., keddtől vasárnapig 10–18 óráig

 

Kép: MTI/Bodnár Boglárka

képzőművészet, kiállítás, kortárs, programajánló
2019-02-20 18:00
interjú, régészet
2018-11-03 18:00