EN facebook

Oktatási segédanyagok a Dornyay Béla Múzeumban

VIRTUÁLIS

2020-12-10 07:00

Digitálisan elérhető, a tananyagba építhető oktatóanyagokkal segíti a Dornyay Béla Múzeum az online oktatást. A múzeum és a salgótarjáni iskolák kapcsolata eddig is szorosan összekapcsolódott, a járványügyi helyzet miatt bevezetett digitális oktatás kapcsán pedig a múzeum közvetlen felhívással fordult az iskolák pedagógusaihoz.

 

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum a pandémia miatt megtapasztalt különleges helyzet előtt is igyekezett jó munkakapcsolatot fenntartani a helyi általános- és középiskolákkal. Olyan tárlatvezetésekkel, az időszaki és az állandó kiállításokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínált iskolai csoportoknak, melyeket nagy rendszerességgel látogattak a fiatalok.

 

A járvány miatt bekövetkezett különleges helyzetben új megoldásokat, ötleteket vetettek be. Megkeresésükre az iskolák pedagógusai elmondták, mi az, ami nagyban segítené munkájukat, milyen tantárgyakhoz kapcsolódó oktatási anyagot tudnának használni a tanórákon. Így születtek rövid videófilmek, virtuális tárlatvezetések, rögzített előadások, valamint mindezekhez kapcsolódó játékos kvízek.

 

A Madách Imre Gimnázium egyik speciális kérése a rajz- és vizuális kultúra tantárgyhoz kapcsolódó oktatási segédanyag elkészítése volt, mely a rajzművészet illetve a grafikai képsokszorosítás technikáit mutatja be a tanulóknak. Birkás Babett képzőművész, múzeumi animátor a Dornyay Béla Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből vett alkotásokkal példázza a különböző technikai eszközök használatát, illetve a grafikai eljárásokat. A múzeum a pdf és ppt formátumban is elérhető anyagokat az iskola vagy a pedagógus kérésére e-mail címre is elküldi, de megtalálhatóak a múzeum honlapján az oktatóanyagok címszó alatt.

 

A rajzművészet technikái című segédanyag bemutatja többek között a grafit, a szén, a kréta, a pasztell, a tus és az akvarell technikáját. Részletesen olvashatunk a rajzeszközök anyagáról, összetételéről, előállításának mikéntjéről. Az egyes technikák bemutatása után a szerző bőséges példákat sorakoztat fel illusztrálásként. Olyan alkotók műveit láthatjuk itt, mint Földi Péter, Czinke Ferenc, Szujó Zoltán, Fábián Gyöngyvér, Hibó Tamás, Iványi Ödön, vagy Tarja Polari. Az átfogó gyűjtemény jól kezelhető, áttekinthető segítséget nyújthat pedagógus és diák számára egyaránt.

 

Czinke Ferenc: Lány gyümölcsös tállal, fametszet

 

Földi Péter: Képterv, ceruza

 

Földi Péter: Küzdelem, akvarell

 

A grafikai képsokszorosítás technikái között megismerkedhetünk például a fém-, a fa-, a linóleum- és a kőmetszet technikájával, olvashatunk a különböző grafikai módszerekről, mint például a mechanikai vagy a kémiai eljárással létrehozott alkotásokról. A tanulmány részletesen ismerteti a magasnyomás, a mélynyomás, a síknyomás és a szitanyomás készítésének technikáját. A grafikai képsokszorosítás technikáit bemutató oktatóanyag logikusan felépített, rendkívül alapos, részletes bemutatása a témának. Könnyen áttekinthető, tanórai keretbe jól beilleszthető, több részletben is feldolgozható anyag, a felhasznált képanyag pedig nem csak színesebbé teszi az elméleti tudnivalókat, de jól is ábrázolja az aktuális technikát.

 

Stuiber Zsuzsa: Hinta, rézkarc

 

Az eddig elkészült két segédanyagot hasznosnak találták a pedagógusok, ezért a közeljövőben a múzeum bővíteni szándékozik a sorozatot: újabb fejezetként a festészeti technikákkal ismerkedhetnek meg az olvasók.

 

 

Boítókép:

Tarja Polari: Finnemberek a nyáréjszakában, akvarell

fénykép, film, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, pedagógus, tanulás, tárgy, virtuális
2020-04-15 20:30
emlékezet, film, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, virtuális
2020-11-12 07:00
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, múzeumtörténet, Pulszky Társaság
2020-09-21 20:00