EN facebook

Nyári tábort hirdet a Magyar Nemzeti Múzeum 7-12 éves gyerekeknek

PROGRAMAJÁNLÓ

2020-06-12 20:00

A Magyar Nemzeti Múzeumban a nyár közepén 5 héten keresztül megelevenedik a történelem. A nyári táborban résztvevő gyerekek olyan ritka régészeti és történeti tárgyak titkait fedik fel, mint a bársonyházi szakóca, a beregszászi süvegcsúcs, a koronázási palást, vagy a margitszigeti korona.

 

A táborozókkal foglalkozó múzeumpedagógusok nemcsak egy-egy tárgy, hanem a hozzájuk kapcsolódó egész korszak komplex megismertetését tervezik. Minden héten más korszak (amely a Kerettantervben is megjelenik) kerül górcső alá, s a diákok a témakörökön (őskor, római kor, honfoglalás-Árpád-kor, lovagkor- Mátyás király kora, török kor) belül olyan izgalmas területeket boncolgatnak, mint az étkezés, a divat, a fegyverek, az ékszerek és a hitvilág. A megszerzett ismeretek elmélyítését pedig alkotómunka segíti.

 

A 7-12 éves korosztálynak szóló nyári tábor lényege, hogy a gyerekek ne történelemtankönyv-szerű ismeretekkel találkozzanak a változatos programok során, hanem interaktív, élményszerű módon a kiállítás felfedezésére, aktivitásra sarkalják őket a múzeumpedagógusok. Mindezt annak érdekében, hogy a gyerekek megtalálják a múlt kincsei között, a közös kulturális örökségben azt, ami számukra érdekes, elsajátítsanak olyan képességeket, készségeket, amelyeket a jelenben és a jövőben egyaránt a gyakorlatban is tudnak alkalmazni.

 

A nyári tábor programját évek óta olyan múzeumpedagógusként dolgozó történész és művészettörténész kollégákalkották meg, akik minden nap 9 és 16 óra között változatos programokkal készülnek, amelyeket izgalmas tárgymásolatok, fegyverek tesznek még színesebbé.

 

Minden nap a múzeum megfelelő kiállítási tárgyainak és azok összefüggéseinek, történeti, kulturális közegének megismerésével kezdődik, majd délután az ismeret elmélyítése következik kreatív alkotás által. Így például a résztvevők a bronzkori harcok megismerése utána számháborúznak a Múzeumkertben, a Honfoglalók felszerelésének vizsgálatát követően fémveretes nemez tarsolyt készítenek, vagy Hunyadi Mátyás könyvtárának és corvináinak felfedezése után megtanulnak szakszerűen lúdtollal írni. Ezáltal a gyerekek minden nap egy-egy újabb alkotással és sok-sok élménnyel térhetnek haza.

 

Turnusok:


2020. június 29. – július 03. Őskor - Őskortól a vassárkányokig
2020. július 06. – július 10. Seuso és Pannonia. A római kor a Kárpát-medencében
2020. július 13 – július 17. Honfoglalás és Árpád-kor
2020. július 20. – július 24. Lovagok és királylányok. A középkor Magyarországon
2020. július 27. – július 31. A szultán és a császár birodalmában

 

 

 

A Nemzeti Múzeum munkatársai minden 7-12 éves korú ifjút arra biztat, hogy érdeklődéstől függetlenül jöjjön el a táborba, hiszen a változatos programok során senki nem fog unatkozni. Minden nap az időjárás függvényében sok időt töltenek a szabadban, így a gyerekek nem csak a Múzeum rejtett, sokak által nem ismert részeit ismerhetik meg, de kedvükre feltérképezhetik a Múzeumkert zegzugait, ahogyan tették ezt majd’ két évszázadon keresztül a „Muzi gyermekei”.

 

Bővebb információért keresse fel a Nemzeti Múzeum honlapját!

látogató, múzeumi táborok, múzeumpedagógia, műhely, programajánló, természet
2020-06-03 07:00
felhívás, múzeumi táborok, programajánló, tanulás, természet, természettudomány
2020-06-11 12:00
emlékezet, fénykép, kiadvány, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-06-11 20:00