EN facebook

Nyár a múzeumban! Körkép a budapesti múzeumi táborokról

2020-06-16 07:00

A fővárosi múzeumok a tavaszi bezárás után visszavárják látogatóikat a nyáron: gyerekeknek színesebbnél színesebb nyári táborokkal készülnek a múzeumpedagógusok. Egy múzeumi nyári tábor kiváló választás, hiszen a látogatócsemeték az élményalapú tanuláson keresztül, játékos formában ismerkednek meg a múzeummal, megalapozva azt, hogy múzeumszerető és múzeumlátogató felnőttekké váljanak.

 

Válogatásunkban a budapesti múzeumok táborkínálatát mutatjuk be. Irány a múzeum!

 

A Magyar Természettudományi Múzeum Természetbúvár-tábort szervez azoknak a 8-12 éves felfedezni vágyó gyereknek, akiket érdekel a dinoszauruszok, őslények, ásványok világa. A résztvevők bepillantást nyernek a mikroszkopizálásba, a növényhatározás és a herbáriumkészítés titkaiba, és olyan tárgyakat is tanulmányozhatnak, amelyek nem találhatóak meg a kiállításban. A táborok több turnusban indulnak júniustól, bővebb információ itt található.

 

 

Két tematikával indít tábort 7-11 éveseknek a Kiscelli Múzeum. Júliusban nyomdászati foglalkozásokkal készülnek. A táborozók megismerkednek a betűszedéssel és a nyomdászati alapokkal, még a saját könyvüket is elkészítik! Az augusztusi tábor offline lesz: az online feladatokat helyezik vissza a kiállításba, a Múzeum mindennap egy adott műtárgy köré szervezi a kreatív, interaktív feladatokat. A tudnivalókat a táborról ezen az oldalon találja.

 

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum ösztöndíjas alkotótábort rendez 14-17 éveseknek. Az előzetes jelentkezés alapján kiválasztott fiataloknak alkotói-kreatív írás workshopokat tartanak, akik ingyenesen vehetnek részt a Kapolcska Tábor és Kisfesztivál programjain. A táborról és a jelentkezés menetéről a PIM honlapján olvashat.

 

 

A Skanzen az iskolai közösségi szolgálat kifejezetten hasznos eltöltésére ajánl egy különleges lehetőséget: az Integrál Tábort, amelyben ép és sérült tizenévesek együtt tevékenykednek. A tábort megelőzően a résztvevő IKSZ-es diákok felkészítő érzékenyítésen vesznek részt. A programok nagyon sokszínűek: zenélés, kézműveskedés, állatgondozás, sütés-főzés várja a jelentkezőket.

 

A Heted7 tábort a Skanzen a kisebb korosztálynak szervezi több turnusban: olyan 6-12 éves iskolásokat várnak a napközis táborba, akik szeretnének megismerkedni a jellegzetes paraszti munkákkal, kézműves tevékenységekkel, mindez a szabadban: a gyerekeket várja a patak, erdő, mező! A turnusokról és táborvezetőkről itt talál bővebb információt.

 

Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Az Aquincumi Múzeum számos tematikus táborral készül idén nyáron. 10-14 éves lányokat várnak, akik kíváncsiak, mi az a Guzsaly, hajtű, serpenyő, avagy mit kellett tanulnia ókori római elődeiknek? A katonáskodás iránt érdeklődők a Gladiátor és a Légiós táborban próbálhatják ki magukat. A táborok részleteit megtalálja az Aquincumi Múzeum oldalán.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum is indít egy-egy korszak korszakot feldolgozó táborokat öt héten keresztül 7-12 éves gyerekeknek, akik kalandozhatnak az őskorban, a honfoglalás időszakában, a szultán és a császár birodalmában, megismerkedhetnek a lovagok és a királylányok életével, az árpád-kori emberek mindennapjaival, lakomára mennek Mátyás király udvarába és kipróbálhatják a krónikaírást is. A táborokról részletes leírást ezen az oldalon talál.

 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár két igazi felfedező és alkotótábort kínál a 7-10 éves gyerekeknek. A Gondolkodj okosan, ökosan! tábor során a résztvevők a minket körülvevő élővilágot fedezik fel, megtanulják, hogyan neveljenek növényeket, legendás állatokat keresnek a Vajdahunyadvárban, sőt vízminőségi vizsgálatot is végeznek majd! Ez csak néhány a számtalan izgalmas program közül, amelyet a Múzeum tervez a táborozóknak. A jelentkezés menete a Múzeum honlapján érhető el.

 

A Kicsi Dió felfedező és kézművestáborban a gyerekek a „városligeti vadon” titkait fedezik fel, búzát őrölnek, cipót sütnek, vajat köpülnek, nádsípot faragnak. A résztvevők ügyességüket és erejüket a Pásztor Olimpián tehetik próbára. A tábor leírását és további információt megtalálják a tábor honlapján.

 

Fotó: Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

 

Nyitókép: Természetbúvár-tábor a Természettudományi Múzeumban

 

látogató, múzeumi táborok, múzeumpedagógia, műhely, programajánló, természet
2020-06-03 07:00
kortárs, múzeumpedagógia, műhely, pályázat
2019-09-25 10:00