EN facebook

Nemzetközi kiállításhoz terveznek Vasarely ihletésű ruhákat a METU hallgatói

EGYÜTTMŰKÖDÉS

2020-05-30 20:00

Közös projektbe kezdett a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) és a Budapesti Metropolitan Egyetem Kézműves (METU) Tárgykultúra alapszak, Öltözék és kiegészítő tervezés specializációja idén tavasszal. A két intézmény a 2019-ben a Modern Magyar Képtárban megrendezett közös Bauhaus-projektjének sikere után fogott össze ismét Kárpáti Kata osztályvezető (JPM Közművelődési és Múzeumpedagógiai Osztály) kezdeményezésére.

 

 

A METU két oktató-tervezője, Juhász Nóra és Merényi Zita vezetésével megvalósuló kurzusfeladat inspirációs forrását az op-art, a kinetikus művészet és Victor Vasarely munkássága adja, melyből a hallgatók egy személyes irányt választanak ki és dolgoznak fel.

 

 

Az első szakaszban vizuális és elméleti gyűjtést folytattak a megadott inspirációs forrás alapján, majd ezekből egy saját utat kiválasztva minta és formagyűjtést végeztek, melyet átültettek az innovatív és alternatív anyagkísérletek világába. Ezen kísérletek alapján, egy kísérleti (objekt) ruhadarabot hoztak létre, mely egy egyszerű szabású, alapformákból kiinduló kabát, melynek formáját és mintázatát a saját anyagkísérletük határozta meg.

 

 

 

 

Az eredeti menetrendet kicsit átalakította a jelenlegi helyzet, így erre való tekintettel a projekt extra tervezési feladatokkal (op-art T-shirt, kapszulakollekció) bővült ki, hiszen a Rózsa utcai campus jelenleg zárva van, ezért a hallgatók nem tudnak a műhelyekben dolgozni. Az egyszemeszteres projektben 13 hallgató és 2 projektvezető vesz részt.

 

Az elkészült munkákból egy kiállítás anyaga áll majd össze, melyet jövőre mutatnak be a 2021-es, Aix-en-Provence és Pécs partnervárosi kapcsolatát ünneplő programsorozat részeként.

 

A kiállítás célja, hogy a nagyközönség számára ismét elérhetővé tegye az anyagot, melyeket Vasarely más, a pécsi állandó gyűjteményben nem szereplő alkotásai, illetve az op-art, és a kinetikus művészet későbbi történetét fémjelző jeles magyar és külföldi alkotók művei egészítenek majd ki.

film, gyűjtemény, látogató, #muzeumozzaszobadbol, restaurátor, történelem
2020-03-19 21:30
kiállítás, kortárs, programajánló
2019-12-14 17:00