EN facebook

Múzeumexpedíció Miskolcon: kalandozás térben és időben

PROGRAMAJÁNLÓ

2019-06-17 14:34

A Múzeumok Éjszakáján váltson jegyet és szálljon fel a miskolci Herman Ottó Múzeum különjáratára, ügyeljen rá, le ne késse a csatlakozást a Miskolci Galéria irányába és a megfelelő pillanatban érkezzen a Színészmúzeumba! Utazzon térben és időben, induljon a dinók korából, landoljon a kortárs művészetek világába vagy fordítson az idő kerekén!

A kaland június 22-én, délután négy órakor veszi kezdetét. Készítse elő beszállókártyáját!

 

Központi épület

 

Foglalkoztató 1. emelet

  • 18.00-22.00

A csudaerejű sárkány, a csodaszarvas és a többiek - tűzről pattant kreatív családi meseműhely

A Dinók Földjén és az Aranyszarvas kiállításokhoz kapcsolódó foglalkozás mesék, mondák mentén, sárkányok és csodaszarvasok nyomában.

 

Herman Ottó Múzeum Képtára

A Herman Ottó Múzeum Képtára egy izgalmas művészettörténeti kalandozásra, egyben időutazásra hívja a látogatókat, melynek során a magyar képzőművészet 250 éve pereg le szemünk előtt. Az 1700-as évektől induló kronológia a 20. század közepével zárul. A művészeti irányok változását nemzeti műkincseken keresztül követhetjük nyomon.

A remekművekből álló kiállításon most először lesznek láthatóak a múzeum legújabb jelentős szerzeményei: reformkori festőnk, Orlai Petrics Soma (1822–1880) két alkotása. Az összetartozó portrépár miskolci magántulajdonból került nemrégiben közgyűjteménybe.

A nemzeti történeti festészetet megújító Orlai Petrics Soma, Petőfi Sándor barátja és rokona lévén a nagy költő első arcképeinek alkotójaként, ezeken keresztül pedig a Petőfi-kultusz formálójaként is ismert a magyar kultúrtörténetben. Munkásságát mindeddig egyetlen mű sem képviselte Képtárunkban, így az új szerzemények Miskolc számára különös jelentőséggel bírnak.

 

  • 16.00 – 23.00

A ZÖLDHALOMPUSZTAI SZKÍTA ARANYSZARVAS

A mezőkeresztes-zöldhalompusztai szkíta aranyszarvast első alkalommal 1952-ben láthatta a miskolci múzeum közönsége. A megtalálása után a Nemzeti Múzeumba került 37 cm hosszú, hiányosan 409 gramm súlyú lenyűgöző ötvösmű eredetileg egy két és félezer évvel ezelőtt élt nomád törzsfő pajzsát díszíthette. A lelet ékszerekkel (oroszlánfigurákkal díszített aranylánccal, 136 db félgömb alakú pitykével, arany csüngővel) és más tárgyakkal együtt hamvak között pihent egy halomsír alatt egészen 1928. április végéig. Ekkor a ma már Csincséhez tartozó terület birtokosának, Kubik Gyulának a temetési előkészületei során bukkantak munkások az aranylemezből trébelt szarvasalakra, amelyhez csak egy hasonlót ismerünk a Kárpát-medencéből, Tápiószentmártonból. Az aranyszarvas a szkíta vezetőréteg megrendelésére készült a Fekete-tenger északi partvidékén található görög gyarmatvárosok ötvösműhelyeiből kikerülő rokon példányokkal együtt. Egyszerre képviseli a kifinomult megrendelői ízlést, az eurázsiai sztyeppén kialakult mitikus hagyományokat és az antik görög és szkíta ötvösök magas szintű mesterségbeli tudását. Mindezeken túl alkalmas volt arra is, hogy a Kr.e. VII. század második felében élt nomád vezér gazdagságát, hatalmát, vezető pozícióját is szimbolizálja.

Nem sokkal első miskolci bemutatása után, 1957-ben az aranyszarvas sziluettje megjelent az újonnan induló múzeumi évkönyvsorozat címlapján. Idővel felbukkant a múzeum hivatalos iratainak fejlécén, a levélborítékokon, az intézménnyel kapcsolatos szinte valamennyi nyomdai terméken, láthatjuk a múzeum honlapján, de a főépületének földszinti fogadóterében, a Képtár üvegajtaján is. A zöldhalompusztai aranyszarvas a Herman Ottó Múzeum jelképe, logója lett. Minőséget, hagyománytiszteletet, a múlt és a jelen összefonódását képviselő, kultúrákat összekötő szerepét ma is vállaljuk.

 

Képzőművészeti iroda / Fsz.:

  • 17.00 – 21.00

Festmény-véleményezés

Festménye van és szeretné „megnézetni”? Az este folyamán művészettörténészeink segítséget nyújtanak a behozott képek „kaliberének” megállapításában. Munkatársaink értékbecslést nem végezhetnek, de iránymutató véleménnyel segíteni tudnak a felmerülő kérdések megválaszolásában.

A festmények megtekintése és véleményezése a Múzeumok Éjszakáján előzetes bejelentkezés alapján (46/560-170), 17–24 óra között 20 percenként történik, belépőjeggyel rendelkező látogatók részére. Személyenként egy-egy időpont foglalható. Alkalmanként egy (maximum két) festményt áll módunkban véleményezni.

 

Sissy-kávézó helyén

  • 16.00 – 19.00

Véradás

Szervezetünk, 1939 óta tartó, folyamatos feladata a térítésmentes véradások szervezése, a véradók toborzása. Állandó feladatot jelent számunkra a véradások tudatos tervezése, annak érdekében, hogy hazánkban folyamatos és zavartalan legyen a vérellátás.

 

Könyvvásár

  • 17.00-23.30

Kiadványok és ajándéktárgyak árusítása

 

Pannon-tenger Kiállítóépület:

 

  • 17.00-23.30

Földtörténeti Felfedezőút a Pannon-tenger Kiállítóépületben

A Múzeumok Éjszakáján földtörténeti felfedezőútra invitálunk. A "Dinók Földjén - MezoZOOikum" kiállításban a SAURUCARIA-expedíció nyomában járva szerezhettek érdekes ismereteket a dinókról és világukról, míg az "Őserdei ösvényeken..." kiállításban a Kárpát-medence kialakulásának szempontjából fontos miocén kort barangolhatjátok be. Ha figyelmesen szemlélődtök, gyerekjáték lesz kitölteni feladatlapunkat, melynek leadásával ajándéksorsoláson vehettek részt.

Technikai információk:

A "Dinók földjén..." kiállítás szűk terei miatt, itt korlátozott létszámban tudunk látogatókat fogadni az éjszaka során, így előfordulhat, hogy a bejutásra várakozni kell. A bejárat a kiállítóépület -2. emeletén található, bemenni kizárólag itt lehetséges. Feladatlapok is itt kérhetőek. A szíves megértést köszönjük! 

 

  • 17.00-23.30

Keresd a párját! Játékos nyersanyagkereső / Szemináriumi terem

Az emberek többsége talán nem is tudja, hogy a minket körülvevő tárgyak nagy részét nem lehetett volna elkészíteni ásványi nyersanyagok felhasználása nélkül. Játékos nyersanyagkeresőnkkel erre szeretnénk a figyelmet felhívi. Húsz hétköznapi tárgyat mutatunk látogatóinknak húsz ásványi nyersanyag mellett. A feladat látszólag egyszerű: párosítsák a tárgyakat azzal a nyersanyaggal, melynek felhasználásával készültek.

 

  • 17.00-23.30

Nyersanyag-totó/ Szemináriumi terem

A Múzeumok Éjszakáján 13+1 kérdést tartalmazó nyersanyag-totót kapnak a látogatók, melyek helyes megválaszolásához nem kell több, mint gondosan végig nézni a kiállítást.

 

Néprajzi- és Történeti tár 2. emelet

Digitalizálj velünk!

Érdekel, mi történik a műtárgyakkal? Kíváncsi vagy, hogyan kerülnek ki az online térbe? Gyere el és próbáld ki a muzeológusok munkáját! Ha van okostelefonod, azt se felejtsd otthon!

A 120 éves Herman Ottó Múzeum története képekben

Inasok, legények, mesterek

A miskolci céhes ipar tárgyai.  Kísérőprogram: kézművesfoglalkozás (hímzés előnyomás)

 

HOMBÁR – Zenés múzeumi gasztroudvar

19.00-21.00 és 22.00-23.00

KlezMerj formáció

Kékes Zsuzsa - ütőhangszerek, Knoth Judit - zongora, Szurasenkó Dániel - ének, blockflöte

21.00-21.30

ZTM Group koncert

Bíró Orsolya; Szabó Judit Fanni, Oroszi Fanni, Lukács Balázs, Lukács Balázs Gellért, Bokorné Ádám Eszter, Kasza László Róbert, István Gergely

Az Irinyi Zenei Tehetséggondozó műhelyéből alakult együttes pop-rock slágereket játszik a 60-as évektől egészen a modern dalokig.

 

Miskolci Galéria – Rákóczi-ház

  • 17.00-23.30

 

Megnyitó és előadás

SZALAY 110

Az argentin periódus

18:00 – 19:00 A világhírű magyar rajzművész munkáiból készült válogatás közel 80 darab grafikát vonultat fel, olyan alkotásokból, amelyek Szalay argentin munkásságát mutatják be a maguk sajátos változásaikkal; és olyan művek helyezik mindezt kontextusba, melyeket Szalay Argentínába való emigrálását közvetlenül megelőzve, vagy Dél-Amerikát elhagyva már New Yorkban hozott létre. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány – Buenos Airesben, az Eduardo Sívori Múzeumban bemutatott – kiállítása Magyarországon először a Miskolci Galériában lesz látható. A kiállítást Sümegi György: Szalay utazásai című megnyitó előadásával nyitjuk meg.

 

Megnyitó és tárlatvezetés

"A művészet nem luxus"

100 éve indult a Miskolci Képzőművészeti Szabadiskola

22:00 – 23:00

A centenáriumi eseményre készülő kiállítás bemutatja a szabadiskola indulásának történetét továbbá az 1994-ben indult, és jelenleg is működő Nyári Képzőművészeti Szabadiskolát.

A nyitóeseményen a kurátori tárlatvezetés után a Club Mimosa formáció 1920-as éveket idéző táncműsorával várjuk az érdeklődőket.

 

Tárlatvezetések

Az áhítat pillanatai, Gótikus és barokk szobrok – A Kassai Kelet-szlovákiai Múzeum kincsei című kiállításhoz három különböző szempontú tárlatvezetést kínálunk, eltérő habitusú és foglalkozású szakemberekkel. 

19:00 – 19:30 Seres László és Lőrincz Judit restaurátorok,

20:00 – 20:30 Juhász Ferenc plébános,

21.00 – 21:30 Bereczki Zoltán építész és Tasi Réka irodalomtörténész kínálnak adalékokat a kiállított szobrok háttér-történetéhez.

 

20:30 – 21:00 tárlatvezetés

Radics Márta keramikusművész Utórezgések című kiállításában tart tárlatvezetést. A kamarateremben látható porcelán szobrok és kisplasztikák a mozgás és átalakulás pillanatképeit rögzítik. A tárgyakon látható felületi, formai változások az élet folyamatos rezdüléseire utalnak, a megtörtént kapcsolatok emlékeit idézik. A gyakran sebeket okozó rezgések a pillanatnyi egyensúly állapotát idézik elő.

 

Folyamatos programok a Rákóczi-házban

LINÓMETSZÉS KÉSZÍTÉS

Feledy Gyula grafikusművész, a helyi művészeti élet ikonikus alakja, által használt muzeális rézkarcprés segítségével az érdeklődők grafikai nyomatokat készíthetnek. Megismerhetik a linómetszés technikáját, a nyomódúc előkészítésétől, a metszés technikáján át a sokszorosított művészi nyomat elkészüléséig.

JAZZ

Az udvaron 19 és 21 óra között Bundzik István és Bundzik Lénárd szolgáltat kellemes jazz zenét. Az egyes programelemek között itt meg lehet pihenni és a büfé kínálatából válogatni.

 

Színészmúzeum -  Thália-ház

 

  • 17.00 – 22.00
  1. Légyott Bartók+Ady

A Bartók Plusz Operafesztivál, a Spanyáolnátha művészeti folyóirat és a Magyar Küldeményművészeti Társaság Légy itt, Léda ott ─ Ady közelebb címmel rendezi meg a 19. Légyottot, az Operafesztivál kísérőrendezvényét.

„Egy városi legenda szerint Ady Endre egyszer egy mámoros éjszakán az Andrássy úton sétálva Lédát vélte felfedezni az operaházi szfinx vonásaiban, és felpattanva a hátára – finoman szólva – szerelmes szavakat suttogott a fülébe. Persze mint minden legendának, ennek is kétséges a valóságtartalma…” „Bár az utcák rendjének zord őrei egyszer sem csípték fülön ─ legalábbis erről nem szól a fáma ─, Ady Endre is egyike volt azoknak az „éjszakai lumpolóknak”, akik szerelmesen vonzódtak a két szfinx egyikéhez. Sőt a híres költő a Dalszínház utca sarkán tanyázó szobrot egyenesen Lédához tartotta hasonlatosnak. Krúdy Gyula Ady Endre éjszakái című könyvében olvashatjuk, hogy egy hajnali bolyongás során, amikor Ady elindult az oroszlántestű kőhölgy felé, a társaságában lévő Jóbarát (Révész Béla) így kiáltott fel: „Gyere már, Agyibagyi, mert még becsukják a Borozót!” A költő ennek ellenére felmászott a szfinx hátára, a nőoroszlánt azonban most sem sikerült megnyergelnie.”

 

  • 17.00 – 22.00

Folyamatos programok:

Átváltoztatunk!
Jelmezes beöltözés segítségével mindenki megteremtheti különleges színházi személyiségét. 
Legyező-játék
A Színházi Élet képsorozatával megismerhetik és elsajátíthatják a szerelmi legyező-nyelv titkait.  
Papírszínházi játékok 
A látogatók papírszínházak készítésével maguk is színházcsinálóvá válhatnak az est folyamán.

Teátrum Pincehely Galéria

Flaskó Attila és Urbán Tibor Képremények című videómunkái

A két alkotó, közösen 2016-tól készít rövid művész videókat, melyekkel számos hazai és külföldi kiállításon szerepeltek.  Munkáikban, a hétköznapi- és a képzőművészeti élet adta lehetőségek kísérletező összemosásával, lépnek át új és új értelmezési határvonalakat.

 

Technikai információk:

Kapunyitás: 16.00 órakor. A rendezvény karszalaggal látogatható, a kiállításokon megszokott kedvezmények nem érvényesíthetők. Karszalag váltása 3 éves kortól. A Miskolci Galéria kiállítóhelyeire (Rákóczi-ház, Alkotóház, Thália-ház) érvényes karszalag: felnőtt 1000 Ft, gyermek, diák, nyugdíjas 500 Ft. A Miskolci Galériában váltott karszalaggal a Pannon-tenger Múzeum és a Képtár nem látogatható, csak pótjegy váltásával. A Herman Ottó Múzeum valamennyi nyitva tartó kiállítóhelyére (a Miskolci Galériába is) érvényes karszalag: felnőtt 2500 Ft, gyermek, diák, nyugdíjas 1250 Ft. A programváltozás jogát fenntartják!

 

Múzeumok Éjszakája
2019-06-06 09:07
látogató, Múzeumok Éjszakája, programajánló
2019-06-15 18:00
Múzeumok Éjszakája, programajánló
2019-06-17 09:09