EN facebook

„Nem vagyok robot.” A szingularitás határain

2022-11-24 18:00

November 27-ig látogatható a „Nem vagyok robot.” A szingularitás határain című kiállítás a Ludwig Múzeumban. A kiállítás technológiai újdonságokról és a digitalizáció életünkre gyakorolt hatásairól szól, valamint kérdéseket vet fel a digitális világ jövőjét illetően, a változásokkal egy időben megjelent új problémákra megoldásokat javasol.

 

 

A folytonosan megújuló digitális eszközök arra sarkallják az embert, hogy minél sűrűbben váltsa le készülékeit. Ahogy figyeljük a tudomány és a technológia fejlődését, egyre jobb eszköztárra vágyunk. Nem csak a készülékek, hanem a tudás hiányától is tartunk, az úgynevezett FOMO (Fear of Missing Out) egyre több generációt érintő probléma. A ránk zúduló információ rengetegben nehéz megtalálni a számunkra megfelelő - vagy legalábbis annak hitt - információkat. Szinte folyamatosan az internetet bújjuk, hogy mindig új tudás legyen a birtokunkban. Az esztelen böngészés ugyanakkor hatással van a környezetünkre is.

 

DEFOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOREST című projekt a Google-s keresésekhez szükséges hatalmas mennyiségű szén-dioxidot kivágott fák animációjával szemlélteti. A Kezedben tartod-tenyérékszer a mobilnyomogatás iránt érzett ingert, a kényszeres telefonhasználatot próbálja egy fából készült, sugárzás nélküli ékszerrel megoldani. Azok a generációk, akik a digitális világba születtek, nem tudják elképzelni életüket a modern és folyamatosan megújuló technológia nélkül, ezért hatékonyabb, ha a fiataloknak új megoldásokat kínálunk, és nem a régi módszerekhez, számukra már ismeretlen életmódhoz irányítjuk őket vissza.

 

 

A Szonokromatikus zongora olyan módon kapcsolja össze az érzékszerveket, hogy a színvakságban szenvedő egy különleges szinesztézia hatására képes lesz érzékelni a színeket. Neil Harbisson története tökéletesen bemutatja, hogy a technológia szó szerint életünk szerves részévé vált. Az orvostudomány minden ágában okos készülékek jelennek meg, amelyekkel a gyógyítás fogalma egészen új értelmet nyer. Szinte hihetetlen, hogy a sokáig ember számára ismeretlenül működő agyi és idegi problémákat, betegségeket ma már a digitalizáció segítségével gyógyíthatjuk.

 

 

A Jövőgép egy írógép, amely véletlenszerűen szerkeszt mondatokat és rajzol grafikákat. A modern technológia segítségével megnyílnak az experimentális művészet kapui és még több lehetőség adódik az eddig ismert technikák új felhasználására. Az automatikus és kísérleti szövegalkotás már a szürrealizmusban megjelent, de ma ez is új formát ölthet. A performansz a kiállítás egyik ékköve, magyar és angol nyelvű mondatokat is kombinál a mintákhoz, és a szövegeket mindkét nyelven kivetítik a falra, így a hazai és külföldi látogatók számára is élvezetes az interaktív installáció.

 

 

Kurátorok: Készman József, Maj Ajna, Nolasco-Rózsás Lívia, Üveges Krisztina

 

 

A leírt műalkotások és a kiállítás többi installációja 2022. november 27-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban.

 

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, múzeumandragógia
2022-09-15 19:30
digitalizáció, felhívás, múzeumandragógia, műhely, Pulszky Társaság, technika
2022-05-27 18:15