EN facebook

MúzeumTrip! Online is topon van a győri múzeum

#muzeumozzaszobadbol

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca után most a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumba kalauzoljuk el olvasóinkat!  A múzeum története után most a jelen digitalizált valóságába csapunk bele! 

 

Habár nagyon sokan a tárgyak közelségét, a festmények illatát vagy éppen a közösségi foglalkozások élményét szeretik a legjobban egy múzeumban, most a járványügyi vészhelyzetre való tekintettel mégis új lehetőségeket kellett teremteni ahhoz, hogy kultúrához juthassunk. Az ország sok más múzeumához hasonlóan a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum is az online felületeire költöztette tartalmait, hogy a látogatóik ne maradjanak élmények nélkül. 

 

Elsőre talán nem volt könnyű alkalmazkodni az új rendszerhez, ám a csapatmunka ezen is átsegítette a győri intézményt. Előnyt jelentett számukra, hogy korábban már rendelkeztek videós illetve digitális tartalmakkal, ám ezeket mindenképpen bővíteni szerették volna, és megtámasztani egy olyan rendszerrel, amely a látogatók számára is szerethető.

 

Mivel a győri múzeum igazán sokrétű gyűjtőterülettel rendelkezik, így első körben ezek adták a csoportosítás alapját.

 

Hétfőnként a gyűjtemények kerülnek a középpontba: ezek digitalizációját folyamatosan végzik az intézmény kollégái. Hatalmas lelkesedésüknek hála egyre részletesebben és élvezetesebben barangolhatjuk be az egyes kiállításokat - akár a karosszékünkből is. Emellett korábbi archív felvételeket is láthatunk alkotókról, az intézmény épületeiről, sőt az egykori győri vár falai között is nézelődhetünk egy animációs film segítségével. 

http://romer.hu/letoltheto_anyagok/var_film_3d.mp4 

» Blog Archive » Virtuális Kiállítás: Kovács Margit Állandó Kiállítás

 

Keddenként képző- és iparművészeti kincseit mutatja be az intézmény. A látogatók olvashattak már Schima A. Bandi munkásságáról, de például Szabó Vladimír Munkácsy-díjas képzőművész rézkarcát is megismerhették közelebbről.

» Blog Archive » Iparművészet: Schima A. Bandi korai alkotásai

http://romer.hu/kategoria/digitalis-muzeum/kepzo-es-iparmuveszet-digitalis-muzeum/kepzomuveszet/

 

A szerda mindig virtuális tárlatvezetést tartogat: ezeket a videókat az intézmény kollégái készítik, narrálják és vágják. A digitális múzeumi feladatok ezen a területen adták a legtöbb új kihívást, amit a munkatársak lelkesen igyekeznek teljesíteni, hiszen a folyamatos fejlődés lehetősége izgalmas élményekkel kecsegtet.

» Blog Archive » Borsos Miklós: Pannónia

» Blog Archive » Radnai-gyűjtemény: A Gresham-kör | 2. rész

» Blog Archive » Múzeumi séták: A Váczy-gyűjtemény | 1. rész

» Blog Archive » Múzeumi séták: A Kovács Margit Állandó Kiállítás | 1. rész

 

A csütörtöki napon helytörténeti és néprajzi emlékekről szóló érdekességekről szólnak a digitális múzeumi tartalmak.

http://romer.hu/helytortenet-bodroghy-papp-istvan-verseskotete/

» Blog Archive » Helytörténet: Céllövő puska

» Blog Archive » Néprajz: Nagycsütörtök

http://romer.hu/neprajz-gyermekbutorok-a-paraszti-haztartasban/

 

A győri múzeumban kiemelt szerepe van a múzeumpedagógiának, a péntek így ennek a területnek a napja. Oktatást segítő tartalmakat, otthon végezhető játékos kihívásokat osztanak meg ilyenkor a szervezők, amelyek mellé minden héten bekerül egy-egy technológiai videó vagy rajzfeladat a Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér jóvoltából is.

https://prezi.com/view/VY9ZLDoZTJa0IHX5NTmD

https://prezi.com/view/M7y5tBOoIBnv7C6coRRe

» Blog Archive » Csikóca Műhely – Akvarellfestés

» Blog Archive » Csikóca Műhely – Irkatűzött notesz

» Blog Archive » Játék | Rómer Múzeum Párosító

» Blog Archive » Játék | Rómer Múzeum Kirakó

 

Az utóbbi napokban egy új ágazat került a digitális múzeum rendszerébe: ez nem más, mint a régészet, amelynek misztikus világa mindig nagyon vonzó a látogatóknak - nincs ez másként a most elérhető anyagokkal sem.

» Blog Archive » M85 autóút Csorna II. – Sopron kelet, I. szakasz

 

Mindenképp meg kell említenünk, hogy a jelenlegi helyzet a munkatársaktól is több rugalmasságot és csapatmunkát követelt, hiszen a sokszor akár külön épületben vagy városrészben dolgozó szakemberek most összefogtak, hogy a látogatók minél inkább felhasználóbarát tartalmakat kapjanak. A grafikusművész ezekben a hetekben informatikus, a kiállításrendező most operatőr és vágó, de a tárlatvezetők is előadóművészekké váltak a kamerák előtt. A fáradozás meghozta gyümölcsét, hiszen a  végeredményt igazán kedveli a közönség. A Digitális Múzeum tartalmai az elmúlt két hónapban több mint 100.000 elérést kaptak a Facebookon. 

 

Természetesen a Rómer Múzeum kollégái is várják már az újranyitást: a háttérben a  digitális tartalmak mellett a kiállítások és programok előkészítése is zajlik. Legközelebb, egyelőre online formában, a Trianon-emlékévhez kapcsolódó tárlattal készülnek, amelyről a MúzeumTrip keretében itt, a Magyar Múzeumok Online felületén is olvashatnak majd az érdeklődők.