EN facebook

MúzeumTrip 27. Múzeum a nádas szélén

Fekete István Látogatóközpont

2021-04-18 20:00

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. 2021-ben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ipari örökséget reprezentáló tagintézményeiben kezdtünk, majd a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a békéscsabai Munkácsy Mihány, a Hadtörténeti Múzeum és a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum fogadott bennünket. Most virtuálisan Kaposvárra utazunk, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeumba. A múzeum története és kiállításainak megismerése után unikális helyszínre látogatunk, a Deseda-tó partján álló Fekete István Látogatóközpontba.

 

 

2014 őszén nyitotta meg kapuit a Fekete István Látogatóközpont, melyet Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum működtet. A látogatóközpont a kaposváriak kedvelt kiránduló- és pihenőhelyének számító Deseda-tó partján áll.

A vízpartra épült, hajót formázó épületben egy állandó természettudományi kiállítás mutatja be a környék sokszínű élővilágát. A klasszikus, vitrinekben elhelyezett preparátumok mellett élethű, felnagyított makettek, egy életnagyságú épített tölgyfa, egy hatalmas akvárium, valamint interaktív játékok teszik igazán izgalmassá és élményszerűvé az ismeretszerzést. A kiállításról virtuális túra ad ízelítőt múzeumunk honlapján.

 

A tölgyfa dioráma az erdők, a mezők és a nádasok élővilágának képviselőit vonultatja fel

 

Hálójában zsákmányra váró darázspók installációja

 

Minden múzeumban eleven élet pezseg.”– írta a múzeumokról 1955-ben Marián Miklós, a Somogy megyei természettudományi muzeológia megteremtője. Gondolata ma is helytálló, a Fekete István Látogatóközpont esetében pedig különösen, hiszen nem szokványos kiállítóhelyről van szó. A róla elnevezett előadóterem „békeidőben” időszaki kiállításoknak, ismeretterjesztő előadásoknak, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, természettudományi nyári táboroknak szolgál helyszínéül. A Deseda élővilágát bemutató állandó kiállítás korszerű megoldásokkal és jövőbe mutató látványelemekkel inspirálja a látogatókat arra, hogy testközelből is megismerkedjenek a körülöttük lévő csodálatos természeti környezettel. Erre már a látogatóközpont külterületén is számos lehetőség kínálkozik. A nádas szélén tanösvény vezet, amely a vízpartok növény-és állatfajait természetes élőhelyükön mutatja be. A sétány mentén béka-és teknősles, reflektív üveggel ellátott madármegfigyelő kunyhó teszi lehetővé, hogy kis szerencsével, és némi türelemmel bárki bepillanthasson a vízparton élő állatok mindennapjaiba. Az épület teraszán elhelyezett panorámatávcsővel pedig a tó távolabbi, rejtett zugai is felfedezhetőek.

 


Az állatszobrok a szabadtéri élménypark látványos színfoltjai

 

A látogatóközpont az ismeretátadáson túl izgalmas szabadtéri kikapcsolódási lehetőségeket is kínál. A sétahajózás nagyon hangulatos, a tó új, partról nem látható arcát mutatja meg. Az aktív kikapcsolódást keresők számára csónak- és kerékpárbérlési lehetőség, valamint szakvezetéses túrák segítik a tó környékének felfedezését.

 

A sokszínű kínálat mind azt a célt szolgálja, hogy látogatóink az élmények által befogadott ismereteket és tapasztalatokat élő tudássá formálhassák. A természeti környezet iránt támadt kíváncsiság és rácsodálkozás olyan, az élővilággal való személyes kapcsolat kialakulását segíti elő, amelynek ápolása az emberek és a természet viszonyára rendkívül kedvező hatással lehet. Ennek fontosságát ökológiai válsággal terhelt 21. századunkban nem lehet eléggé hangsúlyozni!

helytörténet, múzeumtörténet, MúzeumTrip
2021-04-15 20:00
Múzeumok Éjszakája, programajánló
2017-06-23 14:31