EN facebook

Múzeumpedagógiai Nívódíj és Életműdíj 2021-ben

FELHÍVÁS

Az alapításának idén 15 éves évfordulóját is ünneplő SZNM Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ meghirdette a Múzeumpedagógiai Nívódíjat és a Múzeumpedagógiai Életműdíjat. A nívódíjra- akár online- múzeumpedagógiai projektekkel való jelentkezéseket, az életműdíjra pedig jelöléseket várnak 2021. augusztus 13-ig.

 

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2003 óta a szakma egyik legrangosabb kitüntetése, amely lehetőséget teremt az intézményeknek arra, hogy szélesebb szakmai körben megismertessék, illetve megmérettessék igényes múzeumpedagógiai foglalkozásaikat, kezdeményezéseiket.

 

 

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre és a köznevelésben folyó digitális oktatás igényeire figyelve intenzív online jelenléttel válaszoltak a muzeális intézmények, és felgyorsították virtuális programfejlesztéseiket. Ezért úgy döntött a Múzeumpedagógiai Nívódíj átadását koordináló SZNM MOKK, hogy 2021-ben is lehet nevezni online múzeumpedagógiai programokkal.

 

Olyan múzeumpedagógiai kezdeményezések nevezését várjuk, amelyeket 2020. szeptember 1. és 2021. június 30. között valósítottak meg a múzeumok akár személyes részvétellel (például iskolai program vagy nyári tábor keretében), akár az online térben. Nevezni csak új fejlesztésű, ugyanakkor más muzeális intézmények által is adaptálható múzeumpedagógiai kezdeményezésekkel lehet.

 

A múzeumok a saját munkatársaik által kivitelezett fejlesztések – például múzeumpedagógiai tartalom, foglalkozás és módszer, információs összeállítás, rendezvény, installációs és interpretációs megoldás, online program, játék stb. – írásos, képi és videódokumentációs anyagaival jelentkezhetnek az elismerésre. A benevezett programhoz kapcsolódhat papíralapú vagy online múzeumpedagógiai kiadvány is, amely valamely múzeumpedagógiai tevékenység megvalósítását segíti elő (például különféle foglalkoztatók, módszertani kiadványok, CD, DVD-ROM, társasjáték, foglalkozások speciális segédletei stb.). Csak kiadvánnyal – ahhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai gyakorlat nélkül – nem lehet jelentkezni.

 

Nevezési határidő: 2021. augusztus 13.

 

További információ és jelentkezés

 

 

A kétévente meghirdetett Múzeumpedagógiai Életműdíjat olyan, több évtizede a pályán lévő múzeumpedagógiai szakemberek kaphatják, akik a saját múzeumi kereteiken túlmutató, kimagasló szakmai eredményt értek el. Gyakorlati tevékenységük mellett kutatásokat végeznek, publikálnak, előadásokat tartanak, oktatnak, segítik a hazai múzeumpedagógiai szakma módszertani megújítását, és hatásuk jelentős a hazai múzeumi életre.

 

 

Az elismerésre ajánlást tehetnek magánszemélyek, muzeális intézmények vezetői, múzeumi kollektívák, múzeumi/szakmai szervezetek, múzeumi/szakmai egyesületek.

 

A Múzeumpedagógiai Életműdíjra érkező jelölések elbírálására az alapító, Szabadtéri Néprajzi Múzeum bíráló bizottságot hoz létre. Ebben a szakmai szervezetek képviselői is részt vesznek: a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztálya.

 

Jelölési határidő: 2021. augusztus 13.

 

 

További információ és jelölés

képzés, muzeológia, múzeumandragógia, műhely, örökségvédelem
2021-07-13 14:00
díj, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia
2018-10-01 12:00