EN facebook

Múzeumok Éjszakája – középpontban: Pécs

STUDY TOUR

2018-06-06 18:00

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség, együttműködve az Emberi Erőforrások Minisztériumával 2018-ban ismét belföldi újságíró study tourt szervezett, amelynek célja, hogy az esemény előtt bemutatásra kerüljenek a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszínének rendezvényei. Az esemény jó apropót szolgál arra is, hogy Pécs turisztikai attrakcióira, fejlesztéseire és családbarát programlehetőségeire is felhívjuk a figyelmet. Az interaktivitás, az évezredeket felölő, az ókeresztény világörökségi helyszínektől a kortárs képzőművészeti ágakig izgalmas metszetet mutató város kulturális programjai nemcsak a Múzeumok Éjszakáján, hanem mind a négy évszakban megtalálhatóak Pécsett, tehát nemcsak ezen a napon, hanem az év bármely szakában több napra is érdemes felkeresni ezt a mediterrán várost, Európa 2010-es kulturális fővárosát és a hazai városlátogató úticélok egyik legismertebbikét.

 

Gyöngyszemnek, építészeti bédekkernek, a Kultúra Városának egyaránt nevezik a baranyai megyeszékhelyet, amely elfogultság nélkül hazánk egyik leghangulatosabb, legszebb fekvésű városa, népszerű turisztikai célpont a bel- és külföldi turisták körében egyaránt. Pécset nemcsak földrajzi adottságai, hangulatos, műemlékekben, látnivalókban gazdag belvárosi utcái teszik vonzóvá, a kikapcsolódási lehetőségek sorát gazdagítja a város jelentős, sokszínű múzeumi gyűjteménye, valamint a tavasztól őszig látogatható szabadtéri események, fesztiválok is.

 

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára 2018. március 9-én a Janus Pannonius Múzeum (JPM) Modern Magyar Képtárában jelentette be, hogy ebben az esztendőben Pécs lesz a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatának kiemelt helyszíne. A JPM a Múzeumok Éjszakája program idei szlogenjére („Ami összeköt: család és kultúra”) építve állította össze a június 23-i kínálatát.

 

A múzeum hagyományosan a családoknak szánt programjai ez alkalomból olyan elemekkel gazdagonak, melyek Pécs emblematikus, a város arculatát és kultúráját máig erősen maghatározó, legendás famíliái köré épülnek. Így kiemelt szerephez jutnak többek között a Zsolnayak, a Vasarelyk, az orgonaépítő Angsterek, valamint a pezsgőgyárat alapító Littke család. A családok minden tagját megcélzó ismeretterjesztés, értékközvetítés természetesen interaktív, élményközpontú módszerekkel történik majd: családfa vetítés, szubjektív és rendhagyó tárlatvezetések, játszóház egyaránt szerepet kap a neves napon. S ha már családok: ugyan ki lehetne alkalmasabb Claire Vasarely kiállításának megnyitására, mint unokája, Pierre Vasarely, aki nemcsak nagymamájáról mesél majd nekünk, hanem nagypapjáról, Victor Vasarelyről és édesapjáról, Jean Pierre Vasarelyről (Yvaralról) is - a kiállított képekhez kapcsolódva

 

A látogatók idegenvezetéssel kalandozhatnak a Littke család által alapított pezsgőgyár pincéjében, a Várostörténeti Múzeum – egykor tímárházként működő – épületében pedig egy tímárcsalád életébe pillanthatnak bele interaktív foglalkozás keretében. Az orgonaépítésben jeleskedő Angster család szellemiségének megidézése bizonyul majd a Múzeumok Éjszakája egyik legkülönlegesebb élményének: aznap este a város templomaiban megszólalnak az Angster orgonák.

 

Fontos szerepet kap a Múzeumok Éjszakáján az idei évad egyik legkiemelkedőbb időszakos kiállítása is a Modern Magyar Képtárban. Az „Arczok és láthatárok” című tárlaton – többek között – Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan műveit csodálhatjuk meg. A kiállítás igazi kuriózuma, hogy egy külön teremben a 19. századi város is bemutatkozik pécsi városképekkel, pécsi polgárok arcképeivel, valamint pécsi művészek (Wéber Xavér Ferenc, Zsolnay Vilmos és Bartalits Mihály) eddig, a közönség számára ismeretlen alkotásaival. A Múzeumok Éjszakáján a kiállításban divattörténész tart előadást, melyet a korszak zeneszerzőinek műveiből válogatott darabok kísérnek. Ugyanitt ÉlőKéptár is várja a látogatókat, egy előre meghirdetett pályázat győztes élőképeinek bemutatásával.

 

A múzeum kiemelt szerepet szán a Mátyás Évnek is: a Reneszánsz Kőtárban korabeli kézműves játszóház és íjászbemutató kínál kalandos elfoglaltságot az érdeklődőknek, akik kipróbálhatják a korabeli pénzverési technikát is.

 

Az „éjszakázók” azonban nemcsak a föld felett, hanem a föld alatt is kalandozhatnak: előzetes regisztráció alapján régészeti vezetéssel bepillantást nyerhetnek Pécs UNESCO világörökségi címet viselő ókeresztény temetőegyüttesének egyik háromkaréjos épületébe, az egyébként nem látogatható Cella Trichorába, ahogy a belvárost behálózó pincerendszer egyik, múzeumokat összekötő szakaszába is.

 

A Várostörténeti Múzeum is egyedi „csemegéket” kínál az ide látogatóknak, egyebek mellett hadtörténeti előadások és fegyverbemutató, zseblámpás tárlatvezetés és a különböző tárlatokhoz kötődő interaktív foglalkozások színhelye lesz, míg a Mecseki Bányászati Kiállításban folyamatos tárlatvezetések és kézműves programok, az országos hírű Szerecsen Patikamúzeumban pedig gyógytea kóstoltatás, gyógyfőzet-, és gyógybalzsam-készítés várja az érdeklődőket.

 

A Természettudományi Múzeum terei és udvara immár hagyományosan családi, közösségi programokkal népesül be, így egyebek mellett állatbemutatók és játszóházak, méhészbemutató és viaszöntés, színes játszóházak csábítanak a betérésre, időtöltésre. A Néprajzi Múzeum pajzán vásári zenés komédiával, betegségűző almasütéssel, hímzésbemutatóval és ehhez kapcsolódó időszaki tárlattal, búzaőrléssel, csuhézással, kézműves vásárral, családi kvízzel készül június 23-ára.

 

Aki nem a pécsi belvárosban töltené el ezt az estét és éjszakát, hanem szívesen kirándulna, annak bátran ajánljuk a már szintén hagyományos régészeti fáklyás felvonulást, amelynek részvevőjeként a Jakab-hegyi pálos kolostorral ismerkedhet meg.

 

A pécsi Múzeumok utcájának belső tereiben, kertjeiben több helyen fényfestés kölcsönöz majd különleges hangulatot ezen a különleges esetén. Az éjszakát a szokásos és elmaradhatatlan Szent Iván éji tűzugrás, tűzzsonglőrök, sőt újdonságként táncház zárja majd. Tehát mindenképpen sokszínű, változatos, több esetben egyedülálló kuriózumokra számíthat az, aki a Múzeumok Éjszakáján Pécsre voksol.

 

Múzeumok Éjszakája, programajánló
2018-06-06 09:00
képzőművészet, kiállítás, programajánló
2018-06-05 18:00