EN facebook

Múzeumi Találkozások ONLINE - A fenékpusztai temetők

2021-04-29 10:00

Ma, azaz április 29-én 18.30-tól kezdődik a Göcseji Múzeum Youtube csatornáján A fenékpusztai temetők című online előadássorozat. A házigazda a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese, Havasi Bálint régész, az esemény előadója pedig Dr. Müller Róbert régész, a Balatoni Múzeum ny. múzeumigazgatója.

 

Röviden az előadásról:

 

„A Keszthely-fenékpusztai római erődből és környékéről számos temetőt ismerünk, amelybe az erőd egykori lakóit temették. Az első feltárást még 1885-ben Lipp Vilmos vezette, a déli erődfal előtti területen. Itt hét, részben egymást fedő temető helyezkedett el, amelyeket a 4. és a 9. század között használtak. Ezekből eddig több mint 1.100 sírt ismerünk, de még legalább 4.000 vár feltárásra. Az ókeresztény bazilikában, a horreum mellett, a Fenéki út mentén és a Pusztaszentegyházi dűlőben feltárt páratlan leleteket tartalmazó kora avar kori temetők egyedülállóvá teszik a fenékpusztai lelőhelyet. A sírleletek fontos forrásai az erőd történetének. A jól keltezhető érmek és ékszerek segítségével meghatározható, hogy mikor épült az erőd, mikor esett áldozatul ellenséges támadásnak, az egyes periódusokban kik voltak a lakói, és honnan kerültek ide.”

 

A sorozat egy korábbi alkalmával Havasi Bálint dr. Heinrich-Tamáska Orsolyával (GWZO-Leibniz Institut) beszélgetett a fenékpusztai római erőd múltjáról és jelenéről. Ez a korábbi beszélgetés már elérhető Göcseji Múzeum Youtube csatornáján. A kapcsolódó kutatásokról, az erődről pedig a projekthez készült oldalon találnak még több információt. 

 

 

 

Forrás: Göcseji Múzeum



 

 

 

 

felhívás, gyűjtemény, konferencia, muzeológia, múzeum, programajánló
2021-04-16 16:00
kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, programajánló, régészet, virtuális
2021-03-28 16:00
muzeológia, múzeumandragógia, műhely, örökségvédelem, programajánló
2021-04-20 07:00