Múzeumi ízfokozó – Enn(y)i kell! címmel Miskolcon tartják a 16. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, mely a 19. Múzeumok Őszi Fesztiválja központi záróeseménye. A kétnapos szakmai rendezvény a múzeumok és a gasztronómia lehetséges kapcsolódási pontjait járja körül a közel 130 hazai múzeum közreműködésével szeptember 30. és november 10. között zajló országos programsorozat idei kiemelt tematikájához igazodva.
A közel száz múzeumi szakember részvételével zajló konferencia témaválasztásával felhívja a figyelmet arra, hogy a múzeumok milyen változatos módon tudják feldolgozni, szórakoztató és „könnyen fogyasztható” módon tálalni a gasztronómiát, illetve az egészséges és környezettudatos táplálkozás témakörét.
A Múzeumok Őszi Fesztiválját évről évre koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) és az idén 125 éves Herman Ottó Múzeum együttműködésében megvalósuló konferencián köszöntőt mondott Vincze Máté a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Miskolc Város önkormányzata részéről Barta Gábor, önkormányzati képviselő, a házigazda Herman Ottó Múzeum képviseletében dr. Szolyák Péter igazgató, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum részéről pedig dr. Cseri Miklós főigazgató köszöntötték a konferencia résztvevőit.
dr. Szolyák Péter
Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár ünnepélyes keretek között adta át a tavaly alapított Arany Süni Vándordíjat. A díjat azért hívta életre a MOKK, hogy még inkább a Múzeumok Őszi Fesztiválján résztvevő múzeumokra irányítsa a figyelmet. A fesztivált 2013 óta fémjelző kedves süni figura által ihletett kisplasztika – mely Szilágyiné Rencz Marianna és Hugyecsek Balázs szentendrei képzőművészek közös alkotása – a tavalyi nyertes Herman Ottó Múzeumtól idén az Magyar Földrajzi Múzeumhoz vándorolt. Ebben az évben ugyanis az érdi muzeális intézmény egyik fesztiválprogramjáról készített videója kapta a legtöbb like-ot a Múzeumok Őszi Fesztiválja Facebook oldalán.
A köszöntőket és az Arany Süni Vándordíj átadását a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatójának, dr. Csonka-Takács Eszternek A gasztronómia mint szellemi kulturális örökség című nyitóelőadása követte. A Múzeumok Őszi Fesztiválja idei kampányarca, a város- és kávéháztörténet mellett egyre inkább gasztronómiatörténettel foglalkozó művelődéstörténész, Saly Noémi Gyanakvásunk tárgya: a szakácskönyvcímmel tartott plenáris előadást.
A konferencia első napján további előadások hangzanak el. Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum címzetes főigazgató-helyettese a gasztronómiához kapcsolható múzeumi tárgykultúra tükrében vizsgálja a témát. Dr. Báti Anikó néprajzkutató és Fehérváriné Tóth Helga, a váci Tragor Ignác Múzeum igazgatója a menzatörténeti kiállítás kapcsán adnak elő.Az előadásokat követően Köszönjük, az finom lesz! címmel Oxford típusú moderált vitára kerül sor, a múzeumokban szervezett gasztronómiai jellegű programok indokoltságát vitatják meg a résztvevők.
A rendezvény egyik különleges programjaként a résztvevők találkozhatnak az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén 2012 óta szereplő és a Borsodnádasdon élő néphagyománynak számító molnárkalács ostyasütés hagyományőrzőivel, akik kóstolóval is készülnek.
Helyszínspecifikus szakmai programokkal, a Herman Ottó Múzeum kiállításaihoz kapcsolódó tárlatvezetésekkel, illetve tematikus városi sétával zárul az első konferencianap.
November 5-én, a konferencia második napján a plenáris felvezető előadásokat követően a Miskolci Városházán és a Miskolci Galériában párhuzamosan zajló szekciókon gasztronómiához kapcsolódó múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatokat ismerhetnek meg a résztvevők.
A konferencia részletes programja itt érhető el
A 16. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia szervezői:
Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, Herman Ottó Múzeum
Támogató: Kulturális és Innovációs Minisztérium