EN facebook

Középpontban a nyugat királynője – Szombathely

Múzeumok Éjszakája

2019-06-06 09:07

Június 22-én több száz helyszínen, több ezer esemény várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján. Az idei kiemelt helyszín az ország egyik legrégebben alapított városa, Szombathely lesz. A 2019-es szlogen pedig az „#UtazásÉlményMúzeum”, mellyel az utazás és a digitalizáció témája kerül a középpontba a résztvevő közgyűjtemények programjainál. A programok sokszínűségének bemutatására és azok népszerűsítésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Turisztikai Ügynökség tanulmányutat szervezett a turisztikai sajtó képviselői számára, Szombathelyre.

 

A Múzeumok Éjszakája az egyik legtöbb érdeklődőt megmozgató, legnagyobb szabású olyan kezdeményezés, amely felhívja a figyelmet hazánk kulturális örökségére és élménylehetőségeire. A június 4-i szombathelyi sajtó tanulmányúton dr. Fazekas Márta PhD, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezető szakértője elmondta, hogy fontos hozzáadott érték, hogy a csatlakozó intézmények kincseinek megismerése mellett az esemény utazásra is ösztönöz, a június 22-ről 23-ra virradó éjszaka ugyanis az egész országban rengeteg izgalmas kulturális program várja a látogatókat. Az Ügynökség a szervezőkkel közös médiakampányt is indít, hogy minél többen vegyenek részt a Múzeumok Éjszakáján.

 

 

Aki Szombathelyet, az idei rendezvénysorozat „fővárosát” választja a Múzeumok Éjszakáján úti céljaként, az garantáltan nem fog unatkozni ezen az estén, hiszen a szó szoros értelmében belekóstolhat az édes élményekbe a Smidt múzeum új kiállításának és kísérőprogramjainak köszönhetően, ha istenek közt szeretné érezni magát, nem kell más tennie, mint tiszteletét tennie az Iseum Savariensbe, majd büntetlenül le is graffitizheti a szombathelyi képtár egyik falát. Viszont, ha túlzásba viszi a bűnözést, hirtelen a Szombathelyi Törvényszéken találhatja magát, ahol jobb esetben tanúként, rosszabb esetben pedig vádlottként felelhet a bíró kérdéseire, miközben a régmúlt pereit elevenítik fel. Amikor azt hiszi, hogy ennél kalandosabb már nem is lehet az éjszaka, a városi levéltár pincéjében találva magát nézhet szembe az egykori kínzó- és kivégzőeszközökkel. És ha úgy érzi, hogy már nincs tovább, akkor fújhatja... a Savaria Szimfonikus Zenekarral együtt.

 

 

A helyi közgyűjtemények közül a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, az Iseum Savariense és a Smidt Múzeum ad helyet a kiemelt helyszín programjainak tehát ezen az estén, de csatlakozik hozzájuk ugyancsak színes programkínálattal a levéltár, a bíróság és a vasút is. Most először a város nagy múltú szimfonikus zenekara is fogadja a látogatókat az egykori zsinagógából kialakított épületében.

 

 

A Múzeumok Éjszakája idei témái az utazás és a digitalizáció, amelyek valamilyen formában minden szombathelyi helyszínen előkerülnek majd. A Savaria Múzeumban ezen a napon nyílik meg a Változó kultúrák a változó tájban című állandó kiállítás újabb állomása, amely Vas megye és Sabaria népvándorlás- és középkori történetébe enged bepillantást. A látogatók megismerhetik a Szépművészeti Múzeum digitális mintaprojektjét, és az utazó laborban meg is nézhetik, hogyan történik a digitalizáció a gyakorlatban.  A gyerekeket kincskereső- és nyomozós játékkal, a kiállításokhoz kapcsolódó foglalkozásokkal várják.

 

 

A Smidt Múzeumban 19 órakor nyílik meg az Egy szelet Szombathely című kiállítás, amely a kiegyezést követő évtizedek szombathelyi kávéházaiba és cukrászdáiba kalauzolja a látogatókat. A kiállítótérben egy korabeli enteriőrt is berendeznek. Ez lesz az „édes élmények” helyszíne nevezetes tortákkal és süteményekkel, korabeli receptekkel és ehető virágokkal, emellett édességeket készíthetnek és díszíthetnek is a látogatók. A gyerekekből erre az estére cukrászinas válhat, míg a felnőttek leckét vehetnek a cseppet sem egyszerű tarokk-kártya szabályaiból. A látogatók zárás előtt egy izgalmas, elemlámpás éjszakai túrán fedezhetik fel az épület rejtett zugait és egyes műtárgyak kalandos történetét.

 

Szombathelyen mindenki hallott a Borostyánkő útról, amely átszelte az ókori Savariát. A hajdani utazókról és az őket segítő istenekről, szentekről is szó esik az Iseum Savariense történelmi és mitológiai utazásra csábító programsorozatában. Itt az ókori épületek 3D-s rekonstrukciói ejtik majd ámulatba a közönséget. 

 

 

A Szombathelyi Képtárban performance fogadja az érkezőket, majd a kortárs vizuális művészet digitális eszközei kerülnek fókuszba. Megnyílik a harminc év alatti művészek kamarakiállítása, akikkel a helyszínen beszélgethetnek az érdeklődők. Mobilapplikáció segítségével egy izgalmas, nyomozós nyereményjátékba is bekapcsolódhatnak a látogatók. Az előadások és tárlatvezetések mellett a közösségi alkotás is szerepet kap: beszőhetik a Képtár kerítését, sőt, ezúttal a graffiti is megengedett az intézmény küszöbön álló felújítása miatt!

 

A város neve: Szombathely/Savaria a múltban márkanév is volt, amely régi dísztárgyakon, számlákon, számolócédulákon és kiadványokon is szerepelt. Ezekről hallhatnak előadásokat az érdeklődők a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárában, ahol az ehhez kapcsolódó, készülő kiállításba is bepillanthatnak. Nem marad el a népszerű „cellatúra” sem, amelynek keretében az egykori vár­me­gyei börtön és dologház pincéjében „kipróbálhatók” a korabeli kínzó- és ki­végzési eszközök. A levéltárosok vezetésével a máskor látogatóktól elzárt raktárakat is be lehet járni. A múzeumi éjszaka megfáradt vándorai székben ülve, szakmai ide­gen­vezető kalauzolásával tehetnek virtuális utazást a 18–19. századi Szombathely körül.

 

 

Humoros epizódokban biztosan nem lesz hiány azokon az interaktív bírósági tárgyalásokon, amelyet a Szombathelyi Törvényszék szervez a látogatóknak. Vádlott vagy tanú bárkiből lehet, minden más olyan lesz, mint a valóságban. Előadások elevenítik fel a középkori boszorkányperek és a tanácsköztársaság idején túszul ejtett bírák történetét. A bíróság folyosóján lézerlövészet növeli az izgalmakat, de bemutatják azt is, hogyan dolgoznak a vasi helyszínelők. A kurblitól az érintőképernyőig címmel távközlési eszközökből nyílik kiállítás, az Áldozatsegítő Központ pedig a napjainkban gyakori internetes zaklatásokról szervez tematikus programot.

 

A MÁV és a GySEV megnyitja mozdonyjavító műhelyét és a legkorszerűbb technikával felszerelt forgalomirányító központját az érdeklődők előtt. A régi, forgalomból már kivont és a legújabb mozdonyokra is fel lehet szállni, az üzemirányító központban pedig egy mini vasúttörténeti kiállítás röpíti vissza a látogatót a vonatközlekedés múltjába.

 

 

A Savaria Szimfonikus Zenekarnak ezen az esten bárki „dirigálhat”, vagy akár a zenészek közé is beülhet. Interaktív minikoncertet a közönség bevonásával többször is rendeznek. A zenészek megmutatják hangszereiket és körbevezetik a látogatókat a sokat látott épületükben, az egykori zsinagógában, és többször hallhatjuk majd a rézfúvósokat, akik „toronyzenét” adnak. 

 

Fotó: Balogh Dániel Baga