EN facebook

Muzeológusképzés indul a GFE és a Koszta-múzeum együttműködésével Szentesen

KÉPZÉS

2023-06-04 20:00

Másoddiplomás muzeológusképzés indul a Gál Ferenc Egyetem (GFE) és a Koszta József Múzeum együttműködésével szeptembertől Szentesen.

 

Irsai Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatója, úgy fogalmazott, a szentesiek több évtizedes álma teljesül azzal, hogy a nagy mértékben gyakorlatorientált bölcsészeti és szakmai képzés indulásával megjelenik a felsőoktatás a városban.

 

A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő GFE a dél-keleti országrész egyik meghatározó felsőoktatási intézménye négy karával. A két féléves képzés szegedi központú, de a hallgatók elméleti és gyakorlati óráinak nagy részét Szentesen tartják. A képzésben oktatóként a múzeum munkatársai mellett olyan neves szakemberek vesznek részt, mint Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum korábbi igazgatója, egyháztörténész vagy Barna Gábor néprajzkutató - közölte az igazgató.

 

A hallgatók egyszerre kapnak elméleti és gyakorlati tudást a régészetből, a gyűjteményezési ismeretekből, a történettudományból, a néprajzból, a múzeumpedagógiából, a kulturális igazgatási ismeretekből és a kulturális marketingkommunikációból, valamint a művészettörténetből és a restaurációból - tette hozzá.

 

A drámatagozata révén országos jelentőségű  Horváth Mihály Gimnázium mellett Szentes immár az egyetemi életben is vonzerővel bír majd a régióban, hiszen a térség "felsőoktatási piacán" jelenleg csak a GFE kínál ilyen komplex bölcsészettudományi múzeumi képzést - hangsúlyozta Irsai Farkas László.

 

 

Borítóképen:

a szentesi Koszta József Múzeum 

emlékezet, felhívás, fénykép, film, gyűjtemény, kiállítás, tárgy
2020-03-26 20:00