EN facebook

Művészet és technika találkozása

2019-07-20 09:00
Képzőművészeti kiállítás nyílt a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya fogadó épületében a minap. A helyszín talán meghökkentő, de a kiállítási kurátor szerint sokszor ott kell megszólítani a közönséget, ahol az nem számít rá. A Göcseji Múzeum munkatársai meghallották a hívó szót és ellátogattak a német fiatalok kiállítására a városhoz közeli járműipari központba.
 
 
Az alkotások az AVL, a világ egyik vezető autóipari kutatóvállalata és a Regensburgi Egyetem együttműködéséből valósult meg. A cég szoftverfejlesztő bajorországi leányvállalata évek óta szoros kapcsolatot ápol a helyi egyetem képzőművészeti tanszékével. A közös munkájuk nem titkolt célja az, hogy miután a kutató- és fejlesztőmérnökök meghatároznak egy-egy témakört, a képzőművész hallgatók reflektálnak azokra. A hallgatók mindenféle megkötés nélkül szabadon dolgozhatnak, legyen az klasszikus festészeti technika vagy digitális eszköz. Hogy egymást tovább inspirálják a felek, rendszeresen találkoznak, s a fiatalok megismerik a mobilitás kihívásait és nem utolsósorban dinamikus fejlődését is.
 
 
A lényeg az, hogy az alkotás kifejezzen egy álláspontot, mert innen indulhat el a párbeszéd. A kommunikáció a vizualitás nyelvén zajlik és örömteli, hogy az egyetemisták általában a klasszikus elemekhez nyúlnak és a már ismert és jól bevált kiállításokon mutatják meg véleményüket a közönségnek. Lehetne akár virtuális módon is bemutatni a festményeket, mégsem ezt teszik, hiszen jól tudják, idő kell az értelmezéshez. Egy-egy mű előtt állva akár hosszú percekig is vizsgálhatja a szemlélődő az alkotásokat, míg mondjuk az okoseszközökön ránk zúduló képekre másodpercekre pillantanánk csupán. 
 
A festményekről üzenetek érkeznek: a viadukton dübörgő autókonvoj és a természeti környezet kontrasztja; egy feladat során az első, az ún. úttörő felelőssége; a kommunikáció határtalansága; a meggondolatlan adatközlésünk; a privát szféra megsértése; vajon mi áll a gép középpontjában: a motor vagy az ember? De amúgy is: mi vár ránk, ha a mobilhálózat térerejének a széléhez érünk majd? Veszély vagy szabadság? Számos felvetés, megannyi gondolat és vélemény. De az innováció sokszor ezen múlik. Merjünk beszélgetni, vállaljuk fel azt, hogy kimondjuk egymásnak a gondolatainkat, az visz előre. Az egyik képzőművész hallgató kitűnően megfogalmazta a lényeget: "Emberek vagyunk, belsőnk és külsőnk, sorsunk és egymásra utaltságunk is összeköt minket, szorosabban, mint gondolnánk."
kiállítás, Múzeumok Éjszakája, tárgy
2017-06-29 17:17
Múzeumok Éjszakája, programajánló
2018-06-15 12:00
képzőművészet, kiállítás, konferencia, programajánló
2019-03-17 18:15