EN facebook

Műtárgyakat ajándékoz a BÁV magyar közgyűjteményeknek

ADOMÁNY

2020-12-19 18:00

Gádor István szecessziós virágtartóját, egy 17. századból való, csatajelenetet ábrázoló legyezőtervet, valamint gyémántokkal díszített aranyszelencét ajándékoz BÁV az Iparművészeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeumnak.

 

Az idén századik aukciós évfordulóját ünneplő BÁV a centenárium alkalmából adományozza a különleges műtárgyakat a három legnagyobb magyar intézménynek. A nagy magyar múzeumok az 1980-as évek végéig legfőképpen a BÁV-on keresztül gyarapíthatták kollekcióikat.


A BÁV jóvoltából a jelenleg felújítás alatt álló Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe kerül a magyar modern kerámia megteremtőjének, Gádor Istvánnak a szecessziós virágtartója. A művész saját hagyatékból származó egyik főműve a szecesszió egyik legfontosabb üzenetét, a női szépség dicséretét hirdeti.


Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe több alkotás került a BÁV árveréseiről. Ezek közül a legkiemelkedőbb Csontváry Kosztka Tivadar Önarcképe volt, amelyet Ernst Lajos műgyűjtő hagyatékának 1939-es árverésén vásárolt meg a múzeum. A BÁV idén egy 17. századból származó, csatajelenetet ábrázoló legyezőtervet adományoz az intézménynek.

 

A BÁV centenáriuma alkalmából egy 19. századi aranyszelencével gazdagodik a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye. A gyémántokkal díszített szelence egyik különlegessége a hegyikristályból metszett, miniatűr életkép, amelyen Aphrodité látható három puttó társaságában, megidézve azt a történetet, amikor Parisz egy aranyalmát ígért a világ legszebb nőjének.

 

A BÁV Aukciósház tevékenységét mindig meghatározta a kulturális örökség megóvása. A becsüsök munkájának segítése mellett a múzeumi szakemberek számtalan alkalommal aktív szerepet vállaltak a műkereskedelemben felbukkanó kiemelkedő kvalitású műtárgyak közgyűjteménybe kerülésében, a munkatársak oktatásában is.

 

Kovács Ádám kereskedelmi igazgató hangsúlyozta, hogy  az aukciósház és a múzeumok kapcsolata nem újkeletű, már az első árverések anyagának meghatározásában is a kor legnevesebb muzeológusai és szakértői segédkeztek, de így volt ez 100 éve is, amikor a BÁV jogelődje megrendezte első aukcióját. Az évtizedek alatt az árverések története szorosan összekapcsolódott a közgyűjtemények történetével - tette hozzá.

 

"A viharos évszázad alatt nem egyszer igazi mesterművek bukkantak fel, és kerültek a BÁV közvetítésével a múzeumokba. Volt, hogy itt indultak újra a betiltott árverések vagy éppen egy muzeológus szakértelme segített elindítani egy máig sikeres aukciós sorozatot" - emelte ki..

 

 

Borítókép: Gádor István egy munkája; forrás: BÁV

 

állományvédelem, fénykép, gyarapodás, gyűjtemény, kortárs
2020-12-08 16:30
gyarapodás, képzőművészet, kortárs, tárgy
2020-10-20 20:00