EN facebook

Mozaik Múzeumtúra - Fókuszban a határon túli múzeumok

MOZAIK MÚZEUMTÚRA

2021-03-05 10:00

Fókuszban a határon túli magyar vonatkozású gyűjteménnyel rendelkező múzeumok és kiállítóhelyek a Mozaik Múzeumtúra idei tematikájában. Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által koordinált, és a Néprajzi Múzeum, valamint a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület szakmai együttműködésével megvalósuló múzeumnépszerűsítő program 2020-21-es évadjának középpontjában emellett a Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódó határon innen és túli múzeumi programok, kiállítások népszerűsítése áll.

 

A Mozaik Múzeumtúra keretein belül már a kezdetektől igyekszünk bevonni a határon túli múzeumokat és diákokat, eddig egyrészről az 500 múzeum és kiállítóhely a Kárpát-medencében című kiadványunkba válogattunk be 90 határon túli, magyar gyűjteményi anyaggal rendelkező múzeumot, valamint különböző rendezvényeinken adtunk számukra bemutatkozási lehetőséget és egy alkalommal iskolai edukációs programunkkal határon túli magyar általános iskolába is ellátogattunk.


Az idei évtől kezdve az együttműködést még szorosabbra kívánjuk fűzni ennek érdekében számos muzeális intézménnyel vettük fel a kapcsolatot, akik közül már több, mint 30-an csatlakoztak is programunkhoz.

 

 

A Mozaik Múzeumtúrához az alábbi múzeumok és kiállítóhelyek csatlakoztak:


Ausztria: Esterházy-kastély, Liszt Ferenc Emlékház, Fraknó Vára

 

kismartoni Esterházy-kastély

 

Románia: Ady Endre Emlékmúzeum, Arany János Emlékmúzeum, Borvízmúzeum, Csángó Néprajzi Múzeum, Csíki Székely Múzeum, Haáz Rezső Múzeum, Haszmann Pál Múzeum, Incze László Céhtörténeti Múzeum, Kallós Zoltán Múzeum és Népművészeti Központ, Márton Áron Múzeum, Molnár István Múzeum, Nagykárolyi Városi Múzeum, Ottományi Kiállítóház, Petőfi Emlékmúzeum, Szatmár Megyei Múzeum, Székelyföldi Vadászati Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Teleki-Magyar Ház

 

Ady Endre Emlékmúzeum, Nagyvárad

 

Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely


Szerbia: Gion Nándor Emlékház, Óbecsei Városi Múzeum


Szlovákia: Füleki Vármúzeum, Madách Imre Kastély, Márai Sándor Emlékkiállítás, Mikszáth Kálmán Emlékház, Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma

 

Szlovák Nemzeti Múzeum, Pozsony


Ukrajna: Régi Falu – Alsókalocsai Szabadtéri Múzeum, Lehoczky Tivadar Kárpátaljai Honismereti Múzeum

 


A múzeumok mellett fontos stratégiai partnerekkel is gyarapodtunk, hiszen számos szomszédos országbeli magyar kulturális és oktatási intézet, szervezet csatlakozott a Mozaik Múzeumtúrához.

 

A csatlakozó szervezetek:


MaJel Rovás Központ - Rovás Művészeti Egyesület (Kassa), Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet – Lendva, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Hargita Megyei Kulturális Központ


Természetesen folyamatosan keressük a lehetőséget a további múzeumok és szervezetek bevonására. A múzeumok a programhoz az info@mozaikmuzeumtura.hu e-mail címen tudnak jelentkezni.

 

A határon túli múzeumokkal kiállításaik és programjaik népszerűsítése mellett számos területen igyekszünk együttműködni.

 

Elképzeléseink, amelyek nem csak az idei évre vonatkoznak:


➢ Virtuális tartalmaik folyamatos megjelenítése a www.virtualismozaikmuzeumtura.hu oldalunkon.


➢ A múzeumok bevonása az online matricagyűjtő-játékba.


➢ Múzeumpedagógiai virtuális tartalmaik bemutatása a 2021. tavaszán megrendezésre kerülő iskolai és digitális oktatást támogató DEMÓ 4. Nap során.


➢ Bemutatkozási lehetőség biztosítása a Mozaik Múzeumtúra különböző múzeumi és iskolai programjaiban.

 


A csatlakozó múzeumok bemutatkozó oldalai folyamatosan kerülnek fel a Mozaik Múzeumtúra központi weboldalának Kiállítóhelyek menüpontja alá.


Bízunk benne, hogy az együttműködésünkkel és a közös programjaink segítségével sikerül még jobban megismertetni a határon túli múzeumokat, s amint lehetőség nyílik rá, személyesen is többen látogatnak el hozzájuk.


Kellemes böngészést kívánunk és reméljük, hogy hamarosan már nem csak az online programjainkon találkozhatunk.
Kövessenek minket közösségi média felületeinken is: FacebookInstagramYouTube


A képek a múzeumok jogtulajdona!


A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében és a Néprajzi Múzeum, valamint a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület szakmai támogatásával valósul meg.
mozaikmuzeumtura.hu– virtualismozaikmuzeumtura.hu – info@mozaikmuzeumtura.hu

 

 

A borítóképen Fraknó Vára.

Mozaik Múzeumtúra, múzeumpedagógia, műhely, programajánló, természet, virtuális
2020-07-26 16:00
gyűjtemény, Mozaik Múzeumtúra, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, pedagógus, tanulás, tárgy, virtuális
2020-04-23 07:00
látogató, Mozaik Múzeumtúra, múzeumpedagógia, műhely, pedagógus, tanulás, virtuális
2020-10-01 20:00