EN facebook

MÓRA RENGETEG - Barangolás a "zöld" Móra Ferenccel. Új állandó kiállítás a szegedi múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2020-07-06 20:00

„Aki a természet részének érzi magát, aki megérti azt a közösséget, amelynek a napsugártól a hangyáig és a moháig minden, de minden tagja az ég és föld között, az sohase lesz barbár; aki tudja, hogy az égi madár szájából is az a szenvedés jajgat, az az öröm csendül ki, amelyik az ő szívét megdobogtatja: az az ember sohase okoz hasztalan szenvedést, és sohase végez oktalan rombolást.”

 

A „zöld”, természetvédő Mórát ismerhetjük meg a szegedi múzeum épülő állandó kiállításán: egy természetközeli kiállítótérben barangolhatják be Móra életét és ikonikus műveit a látogatók. A MÓRA RENGETEG című tárlat kurátora a legendás író dédunokája, Vészits Andrea. A kiállítás társalkotója Zöldy Z Gergely Junior Prima-díjas látványtervező, akinek köszönhetően az irodalom a képzőművészet nyelvén is megszólal és egy varázslatos világ várja majd a látogatókat.

 

 

Móra Ferenc már száz évvel ezelőtt felismerte a természetvédelem fontosságát, s életművének ez az üzenete és aspektusa ma még fontosabb aktualitása miatt. A Móra Ferenc Múzeum hamarosan megnyíló új kiállítása segít tudatosítani, hogy mindannyian a természet részei vagyunk és mekkora veszéllyel járhat, ha elszakadunk tőle. Ennek megfelelően a természethez való meghitt viszonyán keresztül mutatja be a tárlat Móra Ferenc életútját és munkásságát.

 

A kiállítás a MÓRA RENGETEG címet kapta, mivel Móra szenvedélyesen szerette a fákat és a természetet, s ez az ő örök erdeje.

 

A hamarosan elkészülő új állandó tárlat alkotói fontosnak tartják, hogy a lehető legszélesebb közönséget szólítsák meg. A játékos elemek segítségével a gyerekeket szeretnék bevonni Móra izgalmas világába, de az írót jól ismerő látogatóknak is sok újdonsággal szolgál majd a kiállítás.

 

 

A tárlat sok digitális, interaktív játékkal várja az érdeklődőket: például kedvenc virágaival díszíthetjük fel Móra Ferencet, illetve megtudhatjuk, hogy milyen állat vagy növény szeretett volna lenni. Az író életét évgyűrűkön keresztül ismerhetjük meg, egy fa törzsében tekeredő csigalépcsőn át pedig a lombházba jutunk. Itt öt legendás regénye elevenedik meg egyedi és varázslatos minivilágokat rejtő könyvmakettek formájában.

felhívás, gyűjtemény, interjú, látogató, természet
2020-05-01 20:00
beruházás, bővítés, kiállítás, örökségvédelem
2020-05-27 07:00
beruházás, fénykép, kiállítás, látogató, természet, természettudomány
2020-06-15 07:00