EN facebook

...minden fent van a felhőben... - Lengyel András kiállítása a Ludwig Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2023-02-06 07:00

Az emberiség évezredek óta fürkészi az eget tudományos és vallási okokból, alapvető összefüggéseket állítva fel a makrokozmosz jelenségei és mikrovilágunk között. Lengyel András életfelfogásában és munkájában ez a szemlélődés vált alapvető magatartássá. A hetvenes évek óta gyűjti a felhőket, a maga módján ő is kapcsolatot teremt a megfogható és megfoghatatlan között a képzőművészet eszközeivel.

 

…minden fent van a felhőben… című kiállítás a gazdag életmű áttekintésére vállalkozik, anyaga Lengyel András egész pályáját átfogja, mégsem retrospektív, hiszen a mai napig születnek új munkák. Témakörök segítségével követhető az a folyamat, melynek során a Fluxusból és a konceptuális művészetből kibomló életmű az akción, a fotó-alapú sokszorosított grafikán, a Mail Art-on és a festészeten keresztül teljesedett ki a posztmodernben.

 

A magyar neoavantgárd második generációjának, a 70-es évek képzőművészetében nagy szerepet játszó Rózsa-kör alapító tagjaként indult Lengyel pályája. Tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán festő szakon kezdte, harmadévtől a Grafika Tanszéken tanult tovább. Felhői átvándoroltak a sokszorosított grafika területére, majd más fontos motívumaival egyetemben – mint a háromszög, a könyv, a Felhő Múzeum – megtalálták helyüket fotókon, akciókban vagy installációk részeként, hogy későbbi korszakában ismét festményeken bukkanjanak elő.

 

Az emberi tudás e szimbólumai arra késztethetik nézőjüket, hogy részévé váljanak egy sok ezer éves hagyománynak, melynek során az ember az Univerzumban kereste helyét. Ezt a belemerülést kívánják elősegíteni Lengyel András műalkotásai a maguk játékos és szellemes módján: esetében minden lehet művészet, a csempedarab és a neoncső is, amennyiben meditációs tárgyként segíti szemlélődésünket, elmélyülésünket. Ha végigjárjuk a megismerés stációit, utunk végén talán magunk is feloldódhatunk a bennünket körülvevő mindenségben.

 

A komplex életmű eddig még látott gazdagságban bontakozik ki a rangos köz- és magángyűjtemények anyagából válogatott tárlaton, illetve készül egy katalógus is, felkért szakértők tanulmányaival.

 

 

Kurátor: Üveges Krisztina, művészettörténész

 

 

A kiállítás és a katalógus a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.


A tárlat 2023. május 28-ig tekinthető meg.

 

 

Borítókép:

© Lengyel András: Nyílt tér I-II., 1979, manipulált fotógram, magántulajdon
Fotó: Rosta József

 

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, múzeumandragógia
2022-09-15 19:30
díj, képzőművészet, kortárs, múzeumandragógia, téma
2022-11-28 07:00
Az év kiállítása, képzőművészet, kiállítás, kortárs, Pulszky Társaság, természettudomány
2021-10-15 18:00