EN facebook

Mi hír a nagyvilágban? – februári hírösszefoglaló

2022-03-22 10:00

Kitekintő hírösszefoglalónkban ezúttal holland, angol, osztrák, francia, finn és cseh hírekkel érkezünk. Új kiállításokat, múzeumépületeket, fontos eseményeket ajánlunk olvasóink figyelmébe.

 

Megnyílt a Kunsthalle Praha, modern és kortárs művészeti intézmény

 

Megnyílt a cseh fővárosban lévő, egykori elektromos alállomásból átalakított modern és kortárs művészeti intézmény. A Prága szívében található 5700 négyzetméteres Kunsthalle Praha épületét nyolc évvel ezelőtt vásárolta meg a Petr és Pavlína Pudil gyűjtőházaspár által létrehozott nonprofit Pudil Családi Alapítvány. 

Az ötezerhétszáz négyzetméteren elhelyezkedő épületben tervek szerint a Kunsthalle Praha programja évente hat-nyolc kiállítást foglal magában, amelyeket cseh és nemzetközi művészekkel, kurátorokkal és intézményekkel együttműködve dolgoznak ki.

 

Kép: Kunsthalle Praha épülete. Forrás: Facebook

 

Kiállításon A kis herceg kézirata 

 

A párizsi Musée des Arts Décoratifs (Díszművészeti Múzeum) először állítja ki Antoine de Saint-Exupery "A kis herceg" kéziratát, valamint a szerző több tucat rajzát, festményét, képeit és levelezésének részleteit.

Találkozás a kis herceggel című kiállítás több mint hatszáz művet vonultat fel, amelyek Antoine de Saint-Exupéry író, költő, pilóta, felfedező, újságíró, feltaláló és filozófus rendkívüli életének számos aspektusát mutatják be.

 

Kép: Találkozás a kis herceggel, Díszművészeti Múzeum, Párizs. Forrás: Reuters

 

Új kiállítás nyílt a helsinki Ateneum művészeti múzeumban

 

Az Ateneum kiállítása Modern nő címmel mutatja be a finn művésznők szerepét és helyzetét a 20. századi modernizmus évtizedeiben. A kiállítás a nők szerepét vizsgálja a korszak társadalmi, politikai és kulturális változásainak idején.

A kiállításon szereplő művészek: Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff, Elga Sesemann, Hilda Flodin, Sigrid af Forselles, Gunvor Grönvik, Eila Hiltunen, Lea Ignatius, Helmi Kuusi, Laila Pullinen és Essi Renvall. A mintegy 150 alkotásból álló kiállításon festmények, szobrok, rajzok és nyomatok láthatók az Ateneum gyűjteményéből. A kiállítás kurátora az Ateneum tudományos főmunkatársa, Anu Utriainen.

 

A Tate Britain sértő falfestménye mellé új alkotás kerül

 

Történészekkel, művészekkel, kulturális tanácsadókkal és civil képviselőkkel folytatott megbeszéléseket követően a Tate Britain egykori éttermének falfestménye, Rex Whistler 1927-es Expedíció a ritka húsfélék felkutatására című, rasszista szemléletű alkotása mellé új műalkotás kerül. Az új installáció "párbeszédet" folytat majd Rex Whistler falfestményével, amely mellé olyan értelmező anyagot is készítenek, amely "kritikusan foglalkozik a falfestmény történetével és tartalmával, beleértve a rasszista ábrázolást is".

 


Kép: Rex Whistler, Expedíció a ritka húsfélék felkutatására, 1926–27 (részlet). Forrás: Tate Photography

 

Amikor Sigmund találkozott Salvadorral - új kiállítás Bécsben

 

Salvador Dalí már egészen fiatal művészként megszállottja volt Sigmund Freud "Álomfejtés"-ének". A "Dali - Freud, egy rögeszme" című kiállítás Dali mintegy száz olyan tárgyát, festményét és művét mutatja be, amelyekre Freud írásai hatással voltak. 

A kiállítás május 29-ig látogatható a Belvedere Múzeumban.

 

Kép: Dali Elfántokban tükröződő hattyúk című képe. Forrás: Euronews

 

A Tate Kids bemutatja a művészeti mozgalmakat: kubizmus, impresszionizmus, szürrealizmus és mások

 

A Tate Kids izgalmas animációkkal nyújt gyors áttekintést a művészeti mozgalmak alapismereteiről, bemutatva a mozgalmakhoz kapcsolódó művészeket és fontosabb alkotásokat. Az áttekintők minden korosztálynak hasznosak lehetnek, beleértve azokat a felnőtteket is, akik kihagyták a művészettörténetet.

A videók Tate Kids Art Movements YouTube lejátszási listáján érhetőek el. A tanultak a Tate Kids oldalán számos feladattal, színező lapokkal, játékokkal, kvízekkel, művészek életrajzával és a tömegesen gyűjtött gyermekművészeti alkotások galériájával egészíthetőek ki.

kiállítás, múzeum, tárgy
2022-02-11 19:30
hírösszefoglaló, kiállítás, múzeum, programajánló
2022-03-11 19:00