EN facebook

Mi a helyzet a leégett brazil Nemzeti Múzeummal?

TŰZ UTÁN

2018-11-04 10:10

Szeptember elején az egész világot megrázta, hogy a lángok martalékává vált a Rio de Janeiró-i brazil Nemzeti Múzeum. A tűz megsemmisítette Brazília legrégebbi múzeumát, amely 1892 óta működött ebben a formájában, és hatalmas geológiai, botanikai, paleontológiai és archeológiai gyűjteményt halmozott fel.  Kincsei között pomeii freskókat, egyiptomi múmiákat, dinoszaurusz leleteket őrzött, illetve itt volt látható „Luzia”, az amerikai kontinens legrégebbi emberi maradványa.  Ugyancsak kiemelkedőek voltak a múzeum dél-amerikai ősi kultúrákat reprezentáló gyűjteményei.

 

Nemcsak a műtárgyak jelentenek pótolhatatlan veszteséget, hanem azok a dokumentumok, hang- és videófájlok, amelyek számtalan mára kihalt őshonos brazíliai nyelv hangfelvételét, sokszor egyetlen emlékét tartalmazta. Maga az épületegyüttes 1808 és 1821 között a gyarmatosító portugál királyi család rezidenciája volt, 1822 és 1889 között a brazil császári család lakott benne, majd 1889-től 1991-ig a köztársasági alkotmányozó gyűlés működött a falai között, mielőtt 1892-ben úgy döntöttek, hogy az 1818-ban VI. János király által alapított Nemzeti Múzeum kapja meg.

 

Bár a veszteséget semmi sem enyhíti, jó hír, hogy 2019-ben elkezdődhet a múzeum rekonstrukciójának első szakasza. Az erre a célra elkülönített 55 millió brazil real a szerkezet és a palota homlokzatának megújítására lesz elegendő. Ez annak köszönhető, hogy a brazil képviselőház az elmúlt héten módosította a jövő évi költségvetést. Ha minden a tervek szerint halad, az első szakasz 2021-ig készül el. A belső terek helyreállítása és az új kiállítások kialakítása csak az azt követő ütemben valósulhat meg. A teljes rekonstrukcióhoz hozzávetőleg 300 milliós forrásra lesz szükség. Ebből október végéig 9 millió real érkezett meg, hogy megkezdődhessen az épület törmelékeinek az elszállítása és a romok lefedése.

 

Forrás itt!