EN facebook

MÉTA Matiné – programsorozat családoknak a Néprajzi Múzeumban

2022-09-30 18:00

Játékos csatangolások a Néprajzi Múzeum kiállításaiban gyerekeknek és/vagy kísérőiknek 5 alkalmas sorozatban. Párhuzamosan zajló gyerek- és felnőtt múzeumpedagógiai foglalkozások kéthetente szombaton! 

 

Felfedik titkaikat a kerámiák, a Megérkeztünk tárlat tárgyai és az új múzeumépület terei. Miről mesél a bábtáncoltató betlehem, vagy az Amur-vidéki halbőr ruha? Mi az a kópic? A játékos tárgymesék, a térképes felfedezőkalandok, de a kiállításrendezés izgalmas folyamata is mind élménydús ismeretszerzést kínál a gyerekeknek, a nagycsoportos korosztálytól alsó tagozatig. A gyermekprogramokkal párhuzamosan ugyanabban az időben a felnőtteknek is kínál foglalkozásokat a múzeum.

 

Az októberi Méta Matiné eseményét itt találják: MÉTA MATINÉ a Néprajzi Múzeumban I októberi programok

 

 

2022. október 8. (szombat) 10.30–12.00

Méta Matiné 1.

 

Ki lesz az én barátom? 

„Vannak, akik a pihe-puha otthoni ágyikójukból vígan pattannak ki, hogy egy ismeretlen kaland felé induljanak. Izgatottan várják, hogy új barátokra leljenek és olyan játékokat ismerjenek meg, amiről még soha előtte nem hallottak. De mi van akkor, ha valakinek nem olyan egyszerű az új környezetbe való beilleszkedés?     

Nálunk például akad egy tárgy, aki úgy tűnik, nem szereti annyira a változásokat… aki amióta megérkezett hozzánk a múzeumba, folyamatosan szepegve szipog a hüppögés mellé. A gyermekekhez fordulunk segítségért: abban bízunk, hogy ŐK – mint a barátkozás és a mókázás mesterei - képesek lesznek felvidítani a búslakodó lakónkat.”

A foglalkozáson drámapedagógiai módszerekkel, a gyerekek saját közösségi tapasztalataiból, szocializációs helyzeteiből kiindulva, játékosan közelítünk a kiállítás „megérkeztünk” témájához, és a kiemelt tárgyak egyedi történeteihez.  
Helyszín: Megérkeztünk! c. kiállítás 

 

FELNŐTT KÍSÉRŐKNEKMÉTA séta

A MÉTA sétán résztvevők megismerkedhetnek a Néprajzi Múzeum architektúrájával és különleges építészeti megoldásaival, a kiállítások érintése nélkül.  

 

 

2022. október 22., (szombat) 10.30–12.00

Méta Matiné 2.

 

Vigyázz, törékeny!    

Fedezzük fel a Kerámiatérben a kerámiák sokféleségét! Ma használt tárgyainknak melyik kerámia lehet a régi párja? Hasonlítsuk össze formájuk, anyaguk, készítésük és használatuk alapján őket! Vajon miért változott meg az anyaguk, az előállításuk módja, ha a funkciójuk megmaradt? Milyen hatással vannak a tárgyak ránk és a környezetre? 

Hogyan és vajon miért kerülhetett be egy használati tárgy a múzeumba? Saját tárgyaink közül lehet-e majd valamikor múzeumi tárgy? Vajon mit fog mesélni rólunk? 
A foglalkozáson a fantáziánkat használva ezeket a kérdéseket vizsgáljuk meg közösen.  

Helyszín: Kerámiatér 

 

FELNŐTT KÍSÉRŐKNEK: Tárgybarkochba 

Milyen történetet rejt magába a bábtáncoltató betlehem, vagy az Amur-vidéki halbőr ruha? Mi az a kópic? A Megérkeztünk! című kiállításban a tárgyak megismerésén keresztül különféle élethelyzetekkel, szokásokkal és hagyományokkal találkozhatnak interaktív módon a foglalkozás résztvevői. 

Helyszín: Megérkeztünk! c. kiállítás 

 

 

2022. november 5. (szombat) 10.30–12.00 h

Méta Matiné 3.

 

Egy kalap alatt 

150 éves múzeum, extravagáns épület, újszerű kiállításszemlélet - egy tény és két állítás.  Hogyan kezdődött, hova ért el, és merre tart a múzeum története? Milyen típusú tárgyakat gyűjt és őriz, és ezek milyen kultúrákból származnak? Hogyan fér össze az új múzeumi funkció és a high-tech építészet? Hogyan és milyen kiállításokat lehet rendezni egy teljesen új környezetben a régi gyűjteményből? A foglalkozáson egy térkép és a gyerekek segítségével időszakokon és tereken át haladva, múzeumunk régi és új alapjait vizsgáljuk meg.

Helyszín: MÉTA tér és a kiállítóterek

 

FELNŐTT KÍSÉRŐKNEK: MÉTA Galopp

Interakciókra épülő, játékos tárlatvezetés a kiállításainkban – nem egy sétagalopp!

Helyszín: MÉTA tér és a kiállítóterek

 

 

2022. november 19. (szombat) 10.30–12.00 h

Méta Matiné 4.

 

Száz tárgy, végtelen történet

Miről mesél a bábtáncoltató betlehem, vagy az Amur-vidéki halbőr ruha? Mi az a kópic? A Megérkeztünk című kiállítás a tárgyak történetén keresztül különféle élethelyzetekről, szokásokról és hagyományokról, társadalmi vonatkozásokról, valamint a gyűjtésről, a megőrzés céljáról és folyamatáról osztja meg a múzeumi tudást. A játékos tárgymesék, a hon- és népismereti tartalmak, a tárgyéletrajzok a gyerekek aktív részvételével kelnek életre. 

Helyszín: MÉTA tér és Megérkeztünk kiállítótér

 

FELNŐTT KÍSÉRŐKNEK – Talált tárgyak

Hogyan változik meg a tárgy jelentése, ha azt a határt elválasztó szögesdróton fennakadva találtuk meg? Egy-egy tárgy önmagában is sok információt tartalmaz, de a tárgy jelentését nagyban gazdagítja, ha tudjuk, hogy a tulajdonosok milyen élethelyzetben, milyen környezetben hagyták el őket. Hogyan élhet, gondolkozhat egy muszlim kendő tulajdonosa? Milyen reményekkel és félelmekkel indulhatott útnak? És vajon milyen érzésekkel és félelmekkel fogadták őket a befogadó ország lakosai? Vannak-e közös pontok, amivel csökkenthetjük az ellentéteket?

A 2015-ben a szerb-magyar határon hagyott tárgyak segítségével idézzük fel a menekülők élethelyzetét, félelmeit és reményeit. Emellett foglalkozunk a befogadó országok lakosainak félelmeivel és reményeivel is. Az eredményeket összehasonlítva keressük a két csoportot jellemző közös pontokat.

Helyszín: MÉTA tér és Megérkeztünk kiállítótér

 

 

december 4. (vasárnap) 10–12 h

Méta Matiné 5.

ADVENTI EXTRA

 

Az év utolsó MÉTA Matinéja az advent és a karácsony jegyében telik. Közös alkotás és készülődés az ünnepre. Részletek később.

Helyszín: MÉTA tér és a kiállítóterek

 

 

múzeumpedagógia, műhely, néprajz, pedagógus, tanulás
2021-11-03 07:00