EN facebook

Megvan a Közlekedési Múzeum ötletpályázatának nyertese

TÉMA

2024-10-16 16:00
"Mi elképzeltük a helyszínt, az építésszakma megtervezte a formát! Lezárult a Magyar Közlekedési Múzeum építészeti ötletpályázata" - olvashatjuk Lázár János Facebook posztjában.
 
A építési és közlekedési miniszter bejegyzésében így fogalmazott: "A szigorúan anonim szakmai elbírálás során egy debreceni iroda bátor és kifinomult építészeti alkotása nyerte a Magyar Közlekedési Múzeum ötletpályázatát. A bírálóbizottság érvelése szerint az Archiko Kft. alkotása a beérkezett 18 pályamű közül a legegyedibb, és a leginkább megfelel a kiírás ikonikussággal kapcsolatos kritériumainak.
 
A pályázat célja az volt, hogy a debreceni helyszínen megvalósuló Magyar Közlekedési Múzeum olyan jövőbe mutató, gépjármű központú kiállítást kínáló, emblematikus épület legyen, amely megfelel a legmodernebb múzeumtechnológiai követelményeknek, és egyúttal kiegészíti a szomszédos BMW Group gyár látogatóközpontját. A múzeum fejlesztésének szelleme egybevág a Debrecen városának eddigi fejlesztéseivel: egy modern, egyedi intézményt építünk egy olyan városban, amely az európai mércével is jelentős városok sorába szeretne csatlakozni.
 
A második díjat a DPI Design munkája érdemelte ki, amely markáns építészeti - tájépítészeti koncepciójával tűnik ki. A bírálóbizottság szerint az önmagába visszaforduló spirál alaprajza érdekes, kreatívan ötvözi a hagyományos múzeumi struktúrákat a modern formavilággal.
 
A dobogó harmadik helyére a DAW Építész Studio pályaműve került, amely szerint az épületnek az autózásról kell szólnia, a szabadságot, a sebességet és az innovációt bemutatva.
 
Köszönet jár mindannak a 18 építészirodának, akik munkájukkal részt vettek az ötletpályázaton. A díjazottaknak pedig gratulálok, hamarosan folytatjuk a közös munkát!"