EN facebook

Megújul a Vörösmarty Mihály Emlékház

2018-08-17 16:00

Vörösmarty Mihály egykori lakóháza Kápolnásnyéken található, amelyben ma a költőről elnevezett emlékmúzeum működik. Az intézmény és kúria, valamint a hozzá kapcsolódó történeti kertnek a felújítása azt a célt szolgálja, hogy a költő egykori lakhelye családi programok és osztálykirándulások célpontjává váljon.

 

Vörösmarty 1802 és 1811 között ebben a házban töltötte gyermekkorát. A költő egy másik, mára már lebontott épületben született, de érzelmileg ez a ház töltötte be a szülőház szerepét a költő életében. A házat Nádasdy Mihály gróf biztosította idősebb Vörösmarty Mihály és családja számára, aki a Nádasdyak jószágigazgatójaként dolgozott. A ház több évtizeddel később, öröklés révén Kresz Mária, néprajzkutató tulajdonába került, aki a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta az épületet, azzal a feltétellel, hogy emlékmúzeumot rendezzenek ott be Vörösmarty tiszteletére. Az első Vörösmarty-kiállítás megnyitójára 1952-ben került sor.

 

A kúria harmadában található a mai emlékmúzeum, a többi részben a szocializmusban kialakult szolgálati lakás romjai találhatóak meg, így ugyan bármennyire is színvonalas a 2010 után felfrissített kiállítás, eljött az ideje a teljes felújításnak, a történeti kert rekonstrukciójának, illetve a park jelentős bővítésének. 

A felújítás szakmai partnere a Petőfi Irodalmi Múzeum. Prőhle Gergely, a múzeum főigazgatója elmondta, hogy a PIM „a jelenleg látható kápolnásnyéki kiállítás létrehozásában, a műtárgyak kölcsönzésében is szerepet vállalt”. A múzeum a jelentősen bővülő, megújuló, múzeumpedagógiai foglalkoztató-térrel és újabb kiállítóterekkel gazdagodó intézmény létrehozatalában is szívesen vesz részt.

 

A felújítás várhatóan 2019 őszére készül el.

 

Forrás: https://figyelo.hu/megujul-a-szozat-szerzojenek-emlekmuzeumahttp://www.mire.hu/hu/museums/28/description

beruházás, múzeumtörténet, téma
2018-03-17 11:00