EN facebook

Elindult a soproni Múzeumnegyed projekt

FEJLESZTÉS

2020-11-03 07:00

2020. október 22-én ünnepélyes keretek között letették a soproni Múzeumnegyed alapkövét a Fő téren. Három épület, a Fabricius-ház, Storno-ház és az egykor lakóházként funkcionáló Tábornokház összekapcsolásával egy komplex múzeumi egység alakul ki a Soproni Múzeumban.

 

A most kezdődő beruházás hivatalos elnevezése: „A soproni Várfalhoz kapcsolódó Múzeumnegyed és a Romkert turisztikai célú fejlesztése”. Minden bizonnyal többször fogunk találkozni ezzel a megfogalmazással az elkövetkezendő bő másfél évben, 2022. nyarára ígérik ugyanis az átadást.

 

A fejlesztés megvalósítása során a belső átjárók összekapcsolásával az önállóan megközelíthető és bejárható három Fő téri épület továbbra is önálló karakterű marad, azonban a három épületből a belső terek faláttörésekkel történő összekapcsolásával, átjárók kialakításával egyetlen épületkomplexum válik. A fejlesztés tartalmazza a Tábornok-ház átalakítását, felújítását, udvarlefedését; a Fabricius-ház utcai, - és udvari oldalszárnyának felújítását, továbbá az épületek mögötti függőkert felújítását. Az újonnan kialakított központi fogadótér a Tábornok-ház fedett belső udvara lesz.

 

 

Látványtervek

 

Az ünnepélyes alapkőletételt megelőzően dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára ismertette a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram jelentőségét (ld. a borítóképen). A programot nem csak a kulturális örökség gondozása érdekében hívta életre a kormány, hanem azért is, hogy turisztikai attrakciók létrehozása, fejlesztése révén kézzelfogható gazdasági előnyt teremtsen az érintett települések, térségek számára – mondta.

 


Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos bemutatta a Múzeumnegyed új élményalapú kiállításait. Hangsúlyozta, hogy itt nem csak az épületeknek, hanem azok szinte minden szobájának érdekes a története, ezek élményszerű bemutatásával, az ősi falak között az egyes korszakokban zajlott élet felvázolásával egyedülálló turisztikai vonzerőt építenek fel.

 

Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a beruházást érintő műszaki és turisztikai fejlesztésekről számolt be. Azt is elmondta, hogy a várfal szélességében megjelenő hangulatos függőkert megteremti az összeköttetést a Tűztoronnyal is.

 

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában valósul meg a soproni Várfalhoz kapcsolódó Múzeumnegyed és a Romkert turisztikai célú fejlesztése.

 

 

Fotók: Bolodár Zoltán, Soproni Múzeum

beruházás, muzeológia, műhely, örökségvédelem
2020-10-25 07:00
beruházás, látogató
2020-08-31 16:00
beruházás, bővítés, látogató, örökségvédelem
2020-08-04 16:00