EN facebook

Megnyílt Sam Havadtoy kiállítása a Nemzeti Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2023-06-27 07:00

A 20. századi képzőművészet tizenegy mesterének képeit alkotta újra Sam Havadtoy; a sorozatból Hommage - Kulturális migránsok címmel nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében.

 

A 70 éves Sam Havadtoy a sokak által amerikaiként számon tartott, brit-magyar kettős állampolgárságú, magát magyarnak valló művész – aki barátként olyan alkotókkal dolgozhatott együtt, mint Andy Warhol, Keith Haring vagy Yoko Ono (aki évtizedekig az élettársa is volt) – az elmúlt egy évben rendhagyó sorozatot hozott létre.


Tizenegy klasszikussá vált modern festő egy-egy képét a rá jellemző karakteres csipkés technikájával újraalkotta, eléjük pedig fedelet illesztett, amelyet a látogatók szabadon el- vagy visszahúzhatnak. Érdekesség, hogy a kiválasztott tizenegy világsztár művész mindegyike kulturális migránsnak tekinthető. A stílusosan tizenegy hétig nyitva tartó tárlaton a megidézett alkotóktól is megjelenik egy-egy mű – minden héten egy másiktól. Ilyen még nem volt Budapesten – páratlan művészeti csemegének ígérkezik ez a különleges kiállítás, mely a hazai premier után a világ több más múzeumában is látható lesz majd.

 

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy jelenleg egy „kísérlet” zajlik azzal kapcsolatban, hogy miképpen lehet a kortárs művészetet behozni egy történeti múzeumba, és hogyan adható egy új dimenzió a Nemzeti Múzeum kiállítási politikájának. A főigazgató külföldi múzeumi tapasztalatairól is beszámolt, ennek alapján kiemelte, hogy a kortárs művészetnek és a történeti múzeumnak és muzeológiának lehetnek keresztmetszetei. L. Simon László abban bízik, hogy a múzeum sok olyan kiállítást tud majd rendezni a későbbiekben, amelyekben a kortárs művészet gazdagabbá teszi a történeti tárlatokat. A főigazgató köszöntőjében kiemelte, nagyon örül annak, hogy Sam Havadtoy elvállalta, hogy műveiből egy nyári kamarakiállítást lehessen rendezni és ez éppen a Magyar Nemzeti Múzeumban valósul meg.


A kiállítást DrMáriás képzőművész, író, előadóművész nyitotta meg. Beszédében azt mondta Havadtoy-ről, hogy az alkotó minden művén érezhető az a kidolgozottság, az a lényegre törő, kérlelhetetlen precizitás, amellyel képes elhitetni velünk, hogy művei megállítják az időt, az elmúlást, a felejtést. Szerinte Havadtoy képei képesek visszahozni azt a gyermekkori, katartikus, örökre szóló élményt, amely a nagy örökkévalóságot felmutató festmények különleges megidézésével saját emlékeink, saját első élményeink, eszméléseink élményét tárják elénk.


A tárlat egyébként kapcsolódik a futballhoz is. Sam Havadtoy tizenegy olyan alkotót választott a sorozatba, akik saját művészettapasztalatát erősen befolyásolták. Ilyen értelemben ez egy "képzőművészeti világválogatott" - mutatott rá a sajtóbejáráson Gulyás Gábor, a tárlat kurátora. Mint hozzátette, a sorozat képeit ihlető alkotók - Max Beckmann, Marc Chagall, Max Ernst, Alexej von Jawlensky, Tamara de Lempicka, Moholy-Nagy László, Piet Mondrian, Pablo Picasso, Mark Rothko, Victor Vasarely és Andy Warhol - mindannyian "kulturális migránsnak" tekinthetők, hiszen életművük jelentős részét szülőföldjüktől távol hozták létre.

 

Sam Havadtoy magát is kulturális migránsnak tartja: Londonban született, gyerekként Magyarországon élt, de fiatalon visszatért Angliába, majd New Yorkba, ahol része lett a város pezsgő művészeti közegének, jelenleg pedig Olaszországban él. A tizenegy képet Havadtoy karakteres csipkés technikájával alkotta újra, ráadásul a képek elé illesztett egy fedelet is, amelyet a látogatók szabadon el- vagy visszahúzhatnak. Sam Havadtoy hozzáfűzte: ez az első alkalom, hogy a csipkeréteggel nem elfedni, hanem felfedni akar valamit. Mind a tizenegy "kulturális migráns" alkotó művészete különböző kultúrák ötvözete. Aki erre nem nyitott, bezárhatja az újraalkotott képek fedelét, úgy egy tisztán Havadtoy-művet kap..

 

Az augusztus 27-éig nyitva tartó tárlaton a megidézett alkotóktól is megjelenik egy-egy mű, minden héten mástól. Az első héten Moholy-Nagy László egy magángyűjteményből érkezett alkotását tekinthetik meg a látogatók. A kiállítás a budapesti premier után nemzetközi körútra indul, melynek első állomása a milánói Fondazione Mudima lesz, a későbbiekben pedig Velencében és Pozsonyban is látható majd a tárlat.

 

 

Borítóképen:

Sam Havadtoy képzőművész

iparművészet, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, örökségvédelem, történelem
2021-08-06 20:00
képzőművészet, kiállítás, kortárs
2018-07-12 17:00
kiállítás, látogató, múzeum, művészet, programajánló
2022-11-26 07:00