EN facebook

Megnyílt! LUMINOTÉKA a budapesti Vasarely Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2023-09-17 15:00

LUMINOTÉKA - A Nemzetközi Kepes Társaság fényművészeinek bemutatkozása címmel nyílt kiállítás a budapesti Vasarely Múzeumban. A Fényszimpóziumokat életre hívó Nemzetközi Kepes Társaság tagjai között számos, a fénnyel mint autonóm médiummal kísérletező művészt találunk. Az ő munkáikból láthatunk egy reprezentatív válogatást ezen a tárlaton.

 

Nemzetközi Kepes Társaság tagjai a természet- és a társadalomtudományok közti együttműködés szorosabbra fűzésének a kívánalmával alakult meg 1996-ban. Egy olyan szervezetként jött létre, amelynek alapvető célja az volt, hogy a tudósok és a művészek termékeny párbeszédéből műalkotásokban tárgyiasítható, úttörő kutatási eredmények szülessenek.

 

1993-ban a fény kreatív használatának új távlatokat nyitó Kepes György életművét Egerben bemutató múzeumban rendezték meg az első Nemzetközi Fényszimpóziumot. A találkozót az új képalkotó eljárásokkal, köztük a lézerrel már évtizedek óta kísérletező Csáji Attila festőművész, a magyar neoavantgárd egyik kulcsfigurája szervezte. A kezdeményezés, hogy a világ vezető fényművészei rendszeresen találkozhassanak egymással, páratlan volt a maga nemében. Talán az sem véletlen, hogy ennek a fórumnak az ötlete Magyarországon fogant meg, hiszen kevés más olyan hely létezik, amelynek a szülöttei olyan mély és szerteágazó módon vették volna ki a részüket a fényművészet történetéből, mint ahogy azt például Moholy-Nagy László, Kepes György, Nicolas Schöffer, Gyula Kosice és a következő generáció egy-egy, az ő örökségüket folytató alkotója tette.

 

Kepes György. A tudós agyával + a festő szemével (2023), hivatalos trailer from Marton Orosz on Vimeo.

 

Vizuális kutatásait önálló stílusirányzattá fejlesztő magyar származású Victor Vasarely alkotómódszerében a fénykinetika eredményei szintén megjelentek. A művész előszeretettel használt olyan, az idő és a tér kölcsönhatásában rejlő optikai illúziókat, amelyekben az irányított fény teremtette meg a látszólagos mozgás és a háromdimenziós tárgy képzetét.

 

 

 

Kiállító művészek:

 

Carlo BERNARDINI, Michael BLEYENBERG, BOHUS Zoltán, BOLYGÓ Bálint, BORDOS László Zsolt, BORTNYIK Éva — TUBÁK Csaba, CSÁJI Attila, Dieter JUNG, KELLE Antal, KEPES György, KUCHTA Klára, LUGOSSY Mária, LUX Antal, MATTIS-TEUTSCH Waldemár, MENGYÁN András, Vera MOLNÁR, PÓCSY Ferenc, SZVET Tamás, TELEK Balázs, Victor VASARELY, WALICZKY Tamás

 

 

Kurátor: Orosz Márton

 

 

A tárlat 2023. október 29-ig tekinthető meg.

 

 

Borítókép forrása: facebook.com

emlékezet, gyarapodás, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2022-01-19 20:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2022-09-20 07:00
képzőművészet, kiállítás, programajánló
2023-04-18 12:00