EN facebook

Megnyílt! A Blinken OSA Archivum első válogatott gyűjteményi kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2024-06-23 07:00
A Blinken OSA Archivum, amely jelenleg új logóval, weboldallal és katalógussal frissíti nyilvános arculatát, egy kutatáson alapuló közösségi programot indított, hogy gyűjteményeit új módszerekkel, új megközelítésben értelmezze újra. A tényeken múlik: Gyűjtemények és közösségek című kiállítás a „kollektív kurátori munka” és a „közösségi archívumok” módszereit felhasználva mutat be válogatást az Archivum gyűjteményeiből.
 
A kiállítás az Archivum közel harmincéves történetének első gyűjteményes kiállítása, amelyen a szerteágazó anyagból válogatott dokumentumok egymásra rétegződő történetekké állnak össze, felölelve a hidegháború korszakának és az azt követő időszaknak a főbb történelmi eseményeit, ugyanakkor betekintést nyújtva a hétköznapi emberek mindennapjaiba is.
 
A kiállításon többek között a Szabad Európa Rádió/Rádió Szabadság Kutatóintézet gyűjteményéből származó, eddig nem látott anyagok szerepelnek, így a rádió magyar adásának könnyűzenei műsorához, a Teenager Partyhoz írt levelek, valamint a rádiók belső működését bemutató fotók. Szamizdat anyagok, például Dalos György 1985 című regénye is megtekinthető a tárlaton, Rajk László eredeti illusztrációival. 
 
Kiterjedt audiovizuális gyűjteményünk számos anyagát is bemutatjuk, többek közt a Fekete Doboz Alapítvány által készített, a magyar rendszerváltás főbb eseményeit dokumentáló videókat, valamint a Privát Fotó- és Filmalapítvány amatőrfilmjeit, amelyek a 20. század szinte egészének magyarországi magántörténelmébe engednek betekintést.
 
A nagy történelmi eseményekkel kapcsolatos anyagokat olyan földhözragadtabb, személyes elbeszélések egészítik ki, mint a Szovjetunióból a Szabadság Rádiónak küldött levelek, vagy Lukács György filozófus feleségének, Bortstieber Gertrúdnak a rajzai, aki a családjának az 1956 utáni romániai száműzetésből küldött leveleihez mellékelte képeit, amelyek most először láthatóak a nyilvánosság előtt.
 
A tárlat 2024. augusztus 25-ig látogatható.
 
 
emlékezet, fénykép, film, kiállítás, látogató, történelem
2020-10-22 12:00
gyűjtemény, kiállítás, külföld, látogató, #muzeumokajovoert, téma
2024-02-26 20:00