EN facebook

Megmentett műkincsek – Végzős restaurátorok munkáiból nyílt új tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2022-06-20 16:00

Megmentett műkincsek címmel nyílt meg a restaurátorhallgatók diplomamunkáit felsorakoztató időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. június 17-én. A tárlat szakmai megnyitóját Heitler András DLA egyetemi docens, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékének vezetője tartotta.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum évtizedek óta szakmai partnere a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékének, ahol restaurátorművész képesítés faszobrász, kőszobrász, festőrestaurátor, valamint szilikát, fém-ötvös, papír-bőr, textil-bőr és fa-bútor specializációkon szerezhető.


„Ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy a hazai restaurátorképzésben résztvevők összetett tudásra tegyenek szert. A tárgyakat végignézve kettős az öröm: a magyar kultúra csodálatosan helyreállított műalkotásokkal, egyúttal pedig világszínvonalon dolgozó, elhivatott szakemberekkel is gazdagodott. Nagyon fontos számunkra, hogy olyan partnerünk is legyen, aki a kultúraközvetítő tevékenységünket közelről, a felsőoktatási keretekbe helyezve látja, ismeri a felsőoktatási- és felnőttképzési feladatainkat és céljainkat, köztük számos kutatási programunkat, amelyekben legfőbb szövetségesünk a minisztérium.” –mondta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a tárlat megnyitóján.

 


„Lényegesnek tartottuk, hogy – nyolc év után, a Magyar Nemzeti Múzeum gondozásában – ismét megjelentessük a Műtárgyvédelem című folyóiratot.” – összegezte beszédét a főigazgató.


Orosz Csaba, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese beszédében elmondta, hogy az egyetem és a Magyar Nemzeti Múzeum több évtizedes együttműködése gyümölcsöző, minden megmentett négyzetcentiméter gazdagítja a művészetet, kultúránkat. „Ars longa, vita brevis – Az ügyességhez idő kell, az élet pedig rövid” – zárta gondolatait.

 

„A restaurált tárgyak letörölhetetlenül hordozzák magukon készítőik keze nyomát, akik a művészet és a tudomány határán mozogva őrzik meg azokat. Tárgyaink, kulturális örökségeink, amelyek bölcs gondozóivá kell váljunk, és jó örökösként gondoskodni arról, amit őseink nemzeti örökségként ránk hagytak” – emelte ki a szakmai megnyitó beszédében Heitler András, egyetemi docens, a Restaurátor Tanszék vezetője.

 

Heitler András, egyetemi docens, a Restaurátor Tanszék vezetője

 

A tárlaton a restaurátorhallgatók kész munkáin keresztül bepillanthathatunk a restaurálás munkafolyamatába is
A restaurátorhallgatók diplomamunkáit felsorakoztató kiállítás fő üzenete évről évre azonos, azonban a bemutatott műtárgyak – a képzés jellegéből adódóan – nagyon változatosak, színesek, és alkalmanként különbözőek.

  

 

A kiállítótérben az elmúlt három év diplomamunkái tekinthetők meg, a látogatók bepillantást nyerhetnek a restaurálási folyamatokba, a műtárgyvédelem tudományos és művészi világába. A kiállítás egész nyáron várja a restaurálás különleges, egyszerre tudományos és művészi munkája iránt érdeklődő látogatókat

 

A Megmentett műkincsek kiállítás 2022. augusztus 21-ig látogatható. Nyár végéig pénteki napokon meghosszabbított nyitvatartással 22 óráig tekinthető meg.

gyarapodás, gyűjtemény, kiállítás, látogató, tárgy
2022-06-10 07:00
digitalizáció, fénykép, gyűjtemény, kiállítás, látogató, tárgy
2022-05-10 20:00