EN facebook

Marton Endrére emlékezik a Bajor Gizi Színészmúzeum

PROGRAMAJÁNLÓ

2017-11-29 15:00

Léner Péter és Marton Gábor előadását követően tanítványai és kollégái emlékeznek a száz éve született Marton Endrére, a Nemzeti Színház igazgatójára, a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanárára 2017. november 30-án 16 órától a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Az esemény házigazdája Gajdó Tamás.

 

Marton Endre Budapest született 1917. március 17-én. Az Országos Színészegyesület színiiskolájában tanult; rövid ideig tagja volt a Madách Színház stúdiójának. 1945-től a Vígszínház rendezője. A Nemzeti Színház 1949-ben a szerződtette, ahol 1956-ban főrendező, 1971-ben igazgató lett. 1978-ban nyugdíjazták. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1950-től a rendező, 1974-től a színész szakon tanított. Számos elfeledett magyar klasszikus művet vitt színpadra, de a kortárs nyugati dráma értékeit is igyekezett bemutatni. Kétszer kapott Kossuth-díjat (1957, 1970). Budapesten hunyt el 1979. október 12-én.

 

Marton Endre

 

Fontosabb rendezései: Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde, Czillei és a Hunyadiak; Déry Tibor: Talpsimogató; Federico García Lorca: Bernarda Alba háza, Vérnász; Félicien Marceau: A tojás; Kós Károly: Budai Nagy Antal; Arthur Miller: Az ügynök halála, Salemi boszorkányok, Bűnbeesés után; Peter Weiss: Marat halála; Madách Imre: Mózes, Csák végnapjai; Németh László: VII. Gergely; Illyés: Testvérek, Különc; Szabó Magda: Az a szép fényes nap; Sütő András: Káin és Ábel.

 

„Nádasdytól, Majortól, Várkonyitól sokunknak maradt egy-egy kedvenc mondata. Martonnak inkább a személye él bennünk. A tartása, a tekintete, a járása. Ahogy bejött az osztályba, megállt az asztal mögött és ránk nézett; vagy bement a próbára. Nem sármőrködött, nem akart (és tudott) „jó hangulatot teremteni”. Azt érzékeltette, valami komoly dolog kezdődik. Munka, élveboncolás érzéstelenítés nélkül. Tessék összpontosítani! Nem villogott, nem volt szellemes. Túlságosan zárkózott volt, és egy kicsit mindig támadó is. Hirtelen robbanó érzelmi kitöréseiben nehezen kiszámítható ahhoz, hogy könnyen kiszámítható és sokaknak szeretetre méltó legyen. De ennek ellenére igényelte, hogy szeressék és bízzanak benne, mert érzelmes ember volt. És ez nem kis feladatot jelentett a környezetének.”

(Léner Péter – Film, Színház, Muzsika, 1987. szeptember 19.)

 

Program időpontja: 2017. november 30-án 16 órától

Helyszín: Bajor Gizi Színészmúzeumban

Részvételi díj: 500 Ft

 

Az esemény itt érhető el.

 

Forrás: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet