Megjelent az idei Közlekedés- és Technikatörténeti Szemle!

KIADVÁNY

Közlekedési Múzeum
2020-12-25 15:00

Megjelent a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tudományos kiadványának harmadik száma. Az idei Közlekedés- és Technikatörténeti Szemle is tematikus, a Trianoni béke 100. évfordulója okán a szerződés közlekedési következményeivel foglalkozik.

 

A Trianoni béke döntően átformálta a magyar közlekedést. A hálózat megcsonkítása súlyos és maradandó károkat okozott, fontos közlekedési útvonalakat vágott el.

 

A kötetben ezért a témához kapcsolódó tanulmányokat olvashatnak, kiderül például, mi lett a Sopron–Kőszeg és Sopron–Pozsony HÉV-ek sorsa, de az is, hogyan fejlődött a budapesti közlekedés a két világháború között.

 

A kötet szerzői között megtaláljuk múzeumunk több munkatársát, köztük Zsigmond Gábor főigazgató-helyettest, de a könyvben Balogh-Ebner Márton, Cseh Valentin, Domonkos Csaba, Gidó Csaba, Hevő Péter, Horváth Csaba Sándor, Kalocsai Péter, Tóth Bálint, Pelles Márton, valamint Péterffy-Cserháti Katalin egy-egy tanulmánya is megjelent.

A szakmai színvonalat olyan kitűnő szaklektorok biztosították, mint Dr. Ablonczy Balázs, Dr. Frisnyák Zsuzsa, Dr. Honvári János, Dr. Kaposi Zoltán, Kloska Tamás, Dr. Nagy Ágnes, Dr. Szelke László, vagy Dr. Vajda Barnabás. A kiadványt Balogh-Ebner Márton és Dr. Zsigmond Gábor szerkesztette.

A kötet hamarosan elérhető lesz a múzeum webshopjában, addig is előrendelhető a szemle@kozlekedesimuzeum.hu címen!