EN facebook

Még két napig jelentkezhetsz! – Tudomány? Természetesen! 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó – 2023. szeptember 25.

FELHÍVÁS

A 18. Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat nyitórendezvényét, a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót 2023. szeptember 25-én, hétfőn a Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a házigazda intézménnyel társszervezésben.

 

A sajtónyilvános esemény keretében valósul meg az év leginnovatívabb múzeumpedagógiai kezdeményezéseit elismerő Múzeumpedagógiai Nívódíjak átadása, valamint hatodik alkalommal nyerheti el egy arra érdemes szakember a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjat. Idén negyedik alkalommal a Családbarát Múzeum elismerő címet is átvehetik az eseményen azon muzeális intézmények, melyek a MOKK által kidolgozott minősítési rendszer szerint családbarát szemlélettel működnek.

 

Az elismerések ünnepélyes átadását szakmai konferencia követi, középpontba állítva a múzeumi tudománykommunikációt és a tudományos eredmények közérthető, újszerű és látogatóbarát közvetítését.

A szakmai konferencia programja a 2023. szeptember 25. és november 12. között Jövő! Menő! Múzeum! mottóval megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiválja eseménysorozat fő célkitűzéséhez is szorosan kapcsolódik. Az országos rendezvénysorozat ugyanis a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött információk megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumoknak a kompetencia–, és a készségfejlesztésben betöltött szerepére kívánja idén a figyelmet felhívni, kiemelt hangsúlyt fektetve a természettudományok és a múzeum kapcsolódási pontjaira, valamint a tudományos eredmények hiteles kommunikálására.

 

A hazai és határon túli múzeumi szakembereket, pedagógusokat egyaránt megszólító szeptemberi szakmai eseményen azokat az eszközöket, kreatív megoldásokat kívánjuk bemutatni, amelyeknek köszönhetően a múzeumok hatékonyan és közérthetően képesek kommunikálni a tudományos eredményeiket, a természettudományos jelenségeket és a feltárható összefüggéseket. A neves szakértők bevonásával zajló plenáris előadásokat rövid helyszíni workshopok keretében ismerhetik meg az érdeklődők a muzeális intézmények sokszínű tudománykommunikációs tevékenységét, valamint élményalapú pedagógiai programjait. A gyakorlati bemutatók remek alkalmat kínálnak arra, hogy a múzeumi szakemberek és pedagógusok a kreatív múzeumpedagógiai megoldások, kiállítások, programok és módszerek tárházából inspirációt meríthessenek, valamint szakmai kapcsolatokat építhessenek.

 

 

Regisztrálok

 

További információ és részletes program

díj, felhívás, múzeumpedagógia, pályázat, téma
2023-07-22 07:00