EN facebook

Második állomására, Marosvásárhelyre érkezett a Pénzmúzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös, Fejedelmek aranya című tárlata

KIÁLLÍTÁS

2024-07-24 07:00

A Pénzmúzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös szervezésében létrejött a Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben című vándorkiállítás elsőként Csíkszeredán mutatkozott be, majd 2024. július 22-én második helyszínére, Marosvásárhelyre, a Maros Megyei Múzeumba, másnéven Kultúrpalotába érkezett.

 

A Pénzmúzeum a kiállítás anyagát összesen 210 darab középkori tétellel gazdagította. A tárlat létrejöttét több intézmény is segítette, tárgyakat adott kölcsön az Iparművészeti Múzeum, a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum. A Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont a marosvásárhelyi kiállítást nevezi az „Év kiállítása” díjra.

 

Mint ismeretes, a történelem során a mindenkori uralkodók hatalmi reprezentációjában kiemelkedő szerepet játszott a fejedelem képmása. A kora újkori Európában az uralkodó arcképét a politikai elit festményeken, a szélesebb köznemesi réteg, illetve a polgárság nyomtatott metszeteken, a társadalom legnagyobb hányadát kitevő köznép pedig a pénzek éremportréin láthatta. Mivel a fejedelmek hatalomra kerülésüket követően rendre új érméket verettek – a saját arcképükkel, ezzel is kifejezve hatalmuk legitimációját – ezek a tárgyak az uralkodók ikonográfiájának első hivatalos portréiként is tekinthetők.

 

 

Az erdélyi fejedelmek ábrázolásainál emellett azért is igen jelentős szerepe van a kibocsátott érméknek, mert azok közé a ritka ábrázolások közé tartoznak, amelyek az Erdélyi Fejedelemség területén készültek az uralkodókról,így az érméken látható portrék az erdélyi fejedelmek leghitelesebb ábrázolásainak tekinthetők.

 

A kiállítás célja, hogy bemutassa az erdélyi fejedelmek hatalmi reprezentációját, elsősorban az általuk veretett érméken keresztül, kiegészítve azokkal a reprezentációs fogásokkal, amelyek figyelmesen vizsgálva az érméket, az ábrázoláson is megfigyelhetők: címerekkel, fegyverekkel, páncélzatokkal és különböző hatalmi jelvényekkel, emellett különböző ötvösművekkel, amelyek olykor fizetőeszközként is szolgáltak.

 

gyűjtemény, kiállítás, látogató, téma, történelem
2024-04-16 07:00
érem, gyűjtemény, kiállítás, látogató, téma, történelem
2024-04-25 20:00
Az év kiállítása, kiállítás, Pulszky Társaság, technika
2022-11-01 16:00