EN facebook

Maskarában: szabadtéri fotókiállítás nyílik

KIÁLLÍTÁS

2019-02-28 09:00

A Múzeumkert kerítésén, a Múzeum körút és a Múzeum utca sarkán 2019. február 28-án 15 órakor fényképtörténeti kiállítás nyílik Maskarában címmel. A kiállítás a Budapest FotóFesztivál eseménye.

 

A Történeti Fényképtár gyűjteményében található fotográfiák közül, a neves személyek jelmezes képeiből történt válogatás most a farsanghoz kapcsolódik. A 19. század második felében nemesek és polgárok nemcsak a farsangi mulatságok idején öltöztek jelmezbe, hanem más alkalmakkor is.  Bálokon, magán-összejöveteleken, gyermekzsúrokon gyakran mutattak be élőképeket, amelyeken történelmi alakok, neves színdarabok szereplői, vagy elképzelt figurák, ismert festmények alakjai elevenedtek meg. A divatos jelmezes mulatságok olykor politikai tartalommal telítődtek, olykor jótékonysági célokat szolgáltak, máskor csak az önfeledt szórakozás alkalmai voltak.

 

A bemutatott jelmezes figurák között olyan személyiségeket találhatunk, mint nagyapponyi Apponyi Albert gróf (1846-1933). A képen a még ifjú arisztokrata Don Quijote de la Mancha lovag bőrébe, pontosabban páncéljába bújt egy jótékonysági bál alkalmából. Hogy ki kísérte el a Műcsarnok támogatására rendezett eseményen Sancho Panza jelmezében, most nem áruljuk el. A korabeli arisztokrácia mulatságairól is sok mindent megtudhatunk mától a Múzeum utcában, ahol ma a Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának muzeológusai szabadtéri tárlatvezetést is tartanak

 

Kép: Apponyi Albert gróf Don Quijote öltözetben

Borsos és Doctor, Pest, 1868

MNM Történeti Fényképtár

állományvédelem, fénykép, helytörténet, restaurátor
2019-01-10 16:00
fénykép, művészet, történelem
2017-06-19 00:00