EN facebook

Martin Parr: Strand az egész világ - A Műcsarnok kiállításával indul az idei Budapest Fotófesztivál

KIÁLLÍTÁS

2022-03-27 17:00

A Budapest Fotófesztivál és a Műcsarnok a hatodik alkalommal megrendezett fesztivál nyitókiállításán különleges premierrel köszönti a látogatókat. Martin Parr brit fotográfus - akinek munkái első alkalommal láthatók Magyarországon - a Magnum Photos sztárja, az európai kortárs színes fotográfia egyik legismertebb képviselője. A jelenkor fáradhatatlan krónikásaként több, mint négy évtizede kutatja a mindennapi élet jelenségeit, kezdve a britek időjárással kapcsolatos felfogásától, az ideális otthon, vagy a vásárlási-, szórakozási szokások bemutatásán át egészen a nemzeti karakter megragadásáig.

 

A Műcsarnok két termében megrendezett Strand az egész világ című kiállítás az alkotó népszerű tengeri fürdőhelyeken tett megfigyeléseiből válogat. Parr gyermekkorától kezdve bizalmas viszonyt ápol a tengerpattal: amatőrfotós nagyapjával gyakran látogatták Észak-Anglia tengerpartjait, s később, fiatal fotográfusként ide tért vissza, hogy bemutassa, hogyan nyaral az angol átlagember. Parr szerint a tengerpart egy kivételes nyilvános tér, ahol az általános emberi viselkedés abszurd megnyilvánulásai és a helyi furcsaságok zökkenőmentesen olvadnak egybe. Az emberek pihennek, kedvteléseiknek hódolnak, napoznak vagy olvasnak, a fotós pedig belefeledkezhet a fényképezőgéppel való kísérletezésbe. A kiállításon bepillanthatunk a fotós négy évtizedes alkotói pályájának különböző időszakaiba, a The Last Resort (1986) című sorozattól kezdve, melyet a Liverpool melletti New Brighton tengerparján készített, s amely nemzetközi karrierjének kezdete, egészen a nyugat-ausztráliai kikötővárosokat dokumentáló No Worries (2012) sorozatig. Ha az európaiakat övező sztereotípiák foglalkoztatták, vagy a fogyasztás bizarr megnyilvánulásai, vagy akár az, hogy mit gondolnak az angolok Angliáról, Parr tengerparti sétára indult. Megfordult a spanyol Benidorm üdülővárosban, belgiumi strandokon, a Garda-tó partján, a Krím-félszigeten, Lettországban, majd elhagyva Európát, az indiai Goában, Dél-Amerika tengerpartjain, köztük a híres Copacabanán, vagy az indonéziai Balin. A Strand az egész világ felfogható egy szelíd gulliveri figyelmeztetésnek. A fotók nem csupán informálnak, mosolyra fakasztanak vagy meghökkentenek, hanem ráirányítják figyelmünket a világban zajló változásokra, például a pihenéssel kapcsolatos elképzeléseinkre, vagy a tömegturizmus ellentmondásaira.

 

Kurátor: Tulipán Zsuzsanna

 

NAGY-BRITANNIA, Anglia, New Brighton
1985
pigment, print
© Martin Parr / Magnum Photos

 

Martin Parr (1952) brit fotográfus a kortárs dokumentarista fotográfia egyik legismertebb képviselője. Pályája során több, mint száz megjelent fotóalbumot publikált és mintegy harminc könyvet szerkesztett.


Két fotófesztivál is őt választotta főkurátorának: 2004-ben az Arles-i Fotófesztivál, 2010-ben pedig a Brighton Photo Biennale. Parr válogatásával és rendezésével valósult meg a londoni Barbican Centre Strange and Familiar (2016) című kiállítása, amely az Egyesült Királyság szociokulturális miliőjét térképezte fel nemzetközi fotográfusok munkáival.
1994 óta tagja a Magnum fotóügynökségnek, melynek 2013 és 2017 között az elnöke is volt. 2013-tól az észak-írországi University of Ulster (Belfast) fotográfia professzora. 2017-ben létrehozta a Martin Parr Alapítványt.
Munkái megtalálhatók többek között a londoni Tate, a párizsi Pompidou, vagy a New York-i MoMA gyűjteményében.

 

A művészről itt található részletesebb bemutató szöveg.

 

A kiállítás 2022. június 26-ig látogatható.

 

A kiállítás a British Council támogatásával valósult meg.

 

JAPÁN, Miyazaki, Az Ocean Dome mesterséges tengerpartja
1996
pigment, print
© Martin Parr / Magnum Photos

 

Kísérőprogramok:

március 31. 18.00 | Kurátori tárlatvezetés Tulipán Zsuzsannával
április 2. 15.00 | Exkluzív tárlatvezetés Hajdu István ‘Steve’ színművésszel
április 20. 19.00 | Görbe tükör - Pokorny Lia és Gönczi Dorka beszélgetése a kiállítás kapcsán
április 28. 18.00 | Exkluzív tárlatvezetés Litkai Gergely Karinthy-gyűrűs magyar humorista, forgatókönyvíró, főszerkesztővel
május 8. 15.00 | Exkluzív tárlatvezetés Kocsány Kornél fotográfussal
május 15. 15.00 | Exkluzív tárlatvezetés Szalai András építész, művészettörténész, egyetemi tanárral
május 26. 18.00 | Exkluzív tárlatvezetés Szombat Éva fotográfussal

 

 

Borítókép forrása: afuzet.hu

kiállítás, kortárs, #muzeumozzaszobadbol
2021-01-31 18:00
állományvédelem, képzőművészet, kiállítás, látogató, múzeumtörténet, restaurátor
2022-02-08 07:00
képzőművészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, virtuális
2020-04-02 07:00