EN facebook

Maleficae - Boszorkányos tárlat nyílt a Budapest Galériában

KIÁLLÍTÁS

2024-06-25 16:00

Az elmúlt évek különböző válsághelyzetei ismét sokakat nyitottabbá tettek a spiritualitás felé, az alternatív hitvilágok és kultúrák ugyanis egyre több embernek jelentenek egyfajta menekülőutat a valóságból, vagy kínálnak megoldást az őket körülvevő események feldolgozására. Az Y és Z generáció tagjai között széleskörben elterjedtek a különböző spirituális gyakorlatok, a kártyavetéstől a kristályok és a növények gyógyító erején át az asztrológiáig.

 

Aki ezeknek a jellemzően női gyakorlatoknak a múltját, történetiségét kutatja, bizonyosan eljut a boszorkány alakjához. A boszorkány mai szemmel nézve (a popkultúra seprűs- süveges karakterén túl) a kanonizálatlan tudásoknak, a gyógyítás nem intézményesült praxisainak képviselőjeként és a feminizmus úttörő alakjaként jelenik meg, aki nem alkalmazkodott az aktuális társadalmi normákhoz és gyakran támogatta saját nőtársait.

 

Lucia Sekerková: Vrăjitoare

 

A boszorkányság történetének kutatásához leggazdagabb forrásnak talán a 15. és a 18. század között lezajló boszorkányüldözéseket és a boszorkányperek dokumentációit tekinthetjük, amelyek számos művész munkájában felbukkannak – többek között azon alkotók esetében, akik a Budapest Galéria művészcsere programjának keretében érkeznek hazánkba a régióra jellemző, hosszan elnyúló üldöztetések történetét vizsgálni.

 

Vala T. Foltyn: Szwedzka 8 (fotó: Mikołaj Perełkiewicz)

 

Jana Zatvarnická: Elképzelt herbárium, 2023

 

A Maleficae – A máglyától az online varázslásig című kiállítás ezért az üldöztetéseket, a számos koholt vádat és halálos ítéletet felelevenítő művekkel indul, amelyek bemutatják a természethez kötődő gyógyító praxisokat és a mágikus erővel bíró tárgyakat is. Ezt követően a női spirituális közösségek egyre erősebb jelenlétén keresztül, a kiállítás a ma élő  boszorkányoktól a jelenkori okkult gyakorlatokon át a szegregált társadalmi csoportok spirituális világáig jut el, kiegészülve az online teret is átszövő varázslattal, valamint a mágia és a technológia kapcsolódásaival. A kiállítás címe, amely latinul annyit tesz, “boszorkányok”, az alcímmel kiegészítve erre a több száz éves történeti ívre utal.

 

Szécsi Noémi: Nem eshet örökké

 

Szécsi Noémi: Nem eshet örökké 2

 

Kiállító művészek: Borsos Lőrinc, Nadine Byrne, Vala T. Foltyn, Győri Andrea Éva, Kortmann Járay Katalin & Mendreczky Karina, K. Takács Márton & Kazsimér Soma, Shani Leseman, Ana Likar, Chloé Macary-Carney, Ginevra Petrozzi, Lucia Sekerková, Selma Selman, Simon Zsuzsi, Szabó Nóra, Szécsi Noémi, Jana Zatvarnická

 

Kurátorok: Gadó Flóra, Hermann Júlia, Kollár Dalma Eszter

 

 

A tárlat megtekinthető 2024. szeptember 8-ig a Budapest Galériában.

 

 

Borítókép:

Nadine Byrne: Dream Family Still 1