EN facebook

Magyar vagyok – Petőfi 200: képzőművészeti kiállítás nyílik Sepsiszentgyörgyön

KIÁLLÍTÁS

2024-05-21 07:00

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum közös szervezésében 2024. május 22-én, szerdán 17 órától nyitják meg a Magyar vagyok – Petőfi 200 című képzőművészeti kiállítást. A kiállítás fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

 

A Magyar Kormány Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójának tiszteletére emlékévet hirdetett meg, mely előtt tisztelegve hozta létre a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítást.

 

Az intézet felkérésére hetven kortárs magyar képzőművész fogalmazta meg, öntötte vizuális formába gondolatait, mely művek átfogó képet adnak a költő, forradalmár, nemzeti hősről és koráról, a művészek magyarságukhoz fűződő viszonyáról, nemzeti érzelmeikről, gondolatairól. 

 

A teljes nemzetet reprezentáló alkotók között, különös tekintettel a külhoni közösségek (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék, Muravidék és a diaszpóra) művészeire, számos meghatározó idős mester, neves kortárs művész és ifjú tehetség található. A tárlat talán legkülönlegesebb munkája Jankovics Marcell János Vitéz című rajzfilmjének három eredeti kópiája, eredeti figura tervei.

 

 

A kiállításnak helyi vonatkozása is van. A kiállító művészek között sepsiszentgyörgyi alkotókat is köszönthetünk. Vargha Mihály szobrászművész, aki nem mellesleg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, Albert Levente festőművész, Éltes Barna szobrászművész és Ütő Gusztáv festőművész alkotásai szerepelnek a kiállításon.

 

A tárlaton további erdélyi művészek munkái láthatóak, többek között Márton Árpád festőművész, Ütő Gusztáv festőművész, Xantus Géza festőművész, Sárosi Csaba grafikusművész, és Ádám Gyula fotóművész.

 

A tárlat 2023 januárjában, a költő születésének hónapjában indult útjára a székelyudvarhelyi Művelődési Házból, majd ezt követően a költő életének egyik fontos helyszínére, Marosvásárhelyre érkezett. Gyergyószentmiklós, Székelykeresztúr, Déva, Nagyenyed, Székesfehérvár, Temesvár után Kolozsváron, a Művészeti Múzeum, Bánffy-palota kiállító termeibe várta látogatóit, ahonnan a Székely Nemzeti Múzeum sepsiszentgyörgyi kiállítóhelyére, a Lábasházba utazott tovább, ahol 2024. május 22-én, 17.00 órakor nyílik meg ünnepélyes keretek között.

 

A vendégeket köszönti:

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója

 

A kiállítást megnyitja:

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, miniszteri biztos

 

Közreműködő művész:

Dombi Rózsa népdalénekes

 

Moderátor:

Magyarosi Para Imola színművész

 

A kiállítás megtekinthető 2024. május 23-tól június 23-ig, hétfőtől péntekig, 9 és 16 óra között.

 

 

Borítókép forrása: László Ildikó / szekelyhon.ro

beruházás, emlékezet, építészet, látogató, téma, természet
2023-05-22 16:00
díj, örökségvédelem, téma
2019-03-21 09:00
gyűjtemény, helytörténet, ipari örökség, kiállítás, látogató, néprajz, téma, természet
2023-07-06 07:00